hrvatska

Plenković: Epidemija nas je koštala 30 milijardi kuna, nove mjere u petak

plenkovic2 (1)

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je kako se Hrvatska nalazi u izazovnom trenutku epidemije koronavirusa koja je Hrvatsku do sada koštala 30 milijardi kuna, a da se zbog ljudskih žrtava i velikog broja oboljelih u petak predstavljaju nove mjere.

“U ovom trenutku konsolidiramo više prijedloga za nove mjere, one će najvjerovatnije biti spremne u petak kada ih planiramo predstaviti”, kazao je Plenković na prvoj konferenciji za medije nakon što je izašao iz izolacije i prebolio zarazu koronavirusom.

Poručio je da nije vrijeme za opuštanje mjera, a da će se u petak predstaviti koje će se mjere produžiti i šta se još može donijeti kako bi se smanjili kontakti i kretanje u populaciji i na taj način prevenirali širenje epidemije, prenosi Hina.

Ustvrdio je da brojevi umrlih i novooboljelih i dalje visoki, da Hrvatska u ovom trenutku ima veliku ljudsku žrtvu.

“To znači da trebamo i dalje poduzimati mjere, biti odgovorni i ciljano ih dalje postrožavati, a isto tako učiniti sve da pomognemo prenapregnutom zdravstvenom sistemu”, kazao je premijer te je izrazio sućut porodicama koje su do sada izgubile svoje najmilije zbog covida-19.

Premijer je istaknuo da je od početka epidemije, vlada kroz razne aktivnosti za održavanje normalnog života i funkcioniranje zdravstvenog sistema, izdvojila 30 milijardi kuna.

Poručio je i kako je napredak u registraciji i odobravanju vakcine vrlo ohrabrujući.

“Evropska agencija za lijekove pomiče svoj predviđeni rok od 29. decembra na nekoliko dana ranije što znači da će, pod uvjetom da se Pfizerova vakcina odobri, da nakon toga sve države članice pa i Hrvatska putem Halmeda daju saglasnost, prve pošiljke te vakcine biti u Hrvatskoj možda nekoliko dana i ranije nego što smo dosada predviđali”, kazao je Plenković.

Najavio je kako će vlada sljedeće sedmice usvojiti plan vakcinisanja, u kojem će se dati slika dinamike vakinisanja u prvih šest mjeseci sljedeće godine te pojasniti hrvatskim sugrađanima koristi od vakcinisanja.