Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Plenković: Hrvatska pokazuje da joj je BiH prioritet

covic plenkovic

Predsjednik vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković na prijemu u povodu otvorenja Ureda Hrvatske gospodarske komore u Mostaru u sklopu Gospodarske komore FBiH, kazao je da Hrvatska stoji uz Bosnu i Hercegovinu kao cjelovitu državu i intenzivno radi na jačanju gospodarske i ekonomske suradnje, javlja Anadolu Agency (AA).

Otvaranje HGK u Mostaru, kako ističe Plenković, nakon otvaranja HGK u Sarajevu, uspostave Croatia Airlines leta između Zagreba i Mostara, te otvaranja HRT-a u Sarajevu i Mostaru i dovršetka radova na novim konzulatima u Livnu i Vitezu, Hrvatska pokazuje da joj je Bosna i Hercegovina važna i da je prioritet.

“Želimo unaprijediti gospodarsku suradnju od dvije milijarde eura razmjene, investicije i vrlo kvalitetne kontakte između ministarstva i poduzetnika naših komora, zajedničke sjednice vlada u Sarajevu. Očekujem da tim tempom nastavimo i da se pokaže da gospodarstvo prati vrlo kvalitetne i intenzivne političke odnose koje gajimo praktički od prvih dana rada moje Vlade”, ističe Plenković.

Na tom tragu će se nastaviti, ističe te naglašava kako će na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru veliki odaziv gospodarstvenika pokazati koliko je Hrvatskoj važno tržište BiH i koliko se žele unaprijediti.

“U političkom smislu, zalažemo se za kvalitetne odnose između dviju zemalja, za ravnopravnost Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda i nadamo se da će doći do rješenja i pitanja Izbornog zakona uoči izbora u Bosni i Hercegovini ove jeseni”, kazao je Plenković.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) otvorila je danas, 9. travnja, svoj Ured u Mostaru, koji se nalazi u prostorijama Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine, a svečani prijem upriličen je u velikoj dvorani hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače. Među brojnim visokim dužnosnicima nazočili su predsjednik HGK Luka Burilović, član Predsjedništva BiH Dragan Čović i veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio.

Hrvatski premijer će sutra nazočiti svečanosti otvorenja Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, koji već tradicionalno u Mostaru okuplja gospodarski i politički vrh iz čitave regije.

U organizaciji člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića za lidere regije upriličena je večera na kojoj među ostalima nazoče predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, premijer Republike Bugarske Boyko Borisov te predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru otvorit će sutra Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije, zemlje koja je i partner ovogodišnjeg sajma.