Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Plenković: Iz slučaja Agrokor moramo izvući pouku

andrej plenkovic

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković na sjednici Vade poručio je kako ne želi komentorati pravosudni proces protiv 15 članova Agrokora. Smatra kako afera Agrokor za Hrvatsku treba biti lekcija o poslovanju te kako se iste greške ne bi smjele ponoviti, javlja Anadolu Agency (AA).

Premijer je poručio kako pravosudni dio procesa oko Agrokora, odnosno uhićenja i saslušanja najviših dužnosnika koncerna Agrokor, ne namjerava komentirati jer to, rekao je, nije posao izvršne vlasti, nego zadaća policije, DORH-a i pravosuđa.

Istaknuo je kako vladajuća većina u Saboru želi priču oko Agrokora rasvijetliti sa svih aspekata “kako bi kao društvo izvukli određene pouke iz ovog slučaja, da na temelju ovih iskustava način poslovanja, nadzora, rada, praksi koje su postojale bude bitno drukčiji te da se ne dovedemo ponovno u situaciju poput ove koju smo imali ove godine”.

Ponovno je kazao kao smatra ispravnim politiku Vlade oko donošenje Zakona o izvanrednoj upravi, u javnosti poznatog kao lex Agrokor, te kako smatra da je taj zakon spriječio krizu značajnih razmjera u hrvatskom gospodarstvu, ali i u gospodarstvima susjednih zemalja.

Istaknuo je kako su se restrukturiranjem sačuvali pozitivni gospodarski trendovi na razini države te kako su izgledi kreditnog rejtiga Hrvatske postali pozitivni.

Komentirao je i osnivanje saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor te kazao kako istražno povjerenstvo i pravosuđe istovremeno, prema zakonu, ne mogu raspravljati o istim temama.

Ukoliko prestane rad ovog povjerenstva, kazao je Plenković, cilj je vladajuće većine da se na nekim drugim saborskim odborima tema Agrokora što je više moguće rasvijetli i temeljito raspravi.

Danas se obilježava 100 dana rada hrvatske Vlade, povodom čega će premijer u saboru izvijestiti zastupnike i javnost o učincima postignutim u proteklom periodu.