Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatski premijer

Plenković: Moguće popuštanje mjera 15. februara

Komentirao je jučer održane proteste poduzetnika koji su stigli iz svih dijelova Hrvatske kako bi na Trgu bana Jelačića ukazali na tešku ekonomsku situaciju u kojoj se neke grane privrede nalaze

U uvodnom govoru na početku sjednice hrvatske Vlade premijer Andrej Plenković komentirao je povoljne brojke vezane uz epidemiju koronavirusa u Hrvatskoj kao i jučerašnji protest poduzetnika poručivši kako je potrebno strpljenje do popuštanja mjera koje su moguće, ovisno o razvoju epidemiološke situacije, već polovicom februara, javlja Anadolu Agency (AA).

“Najnoviji podaci govore nam da nam brojevi novozaraženih padaju. Trenutno smo na petom mjestu u Europskoj uniji prema najmanjem sedmičnom prosjeku broja zaraženih na milion stanovnika. Imamo i šesti najveći dvosedmični pad broja potvrđenih slučajeva zaraze. Zahvaljujući tome, smanjuje se broj preminulih koji je znatno manji nego prije mjesec i pol dana”, kazao je Plenković.

Istaknuo je kako brojne zemlje EU pooštravaju mjere te kako je Hrvatska s obzirom na situaciju u poziciji da, nakon dva i pol mjeseca, može popuštati epidemiološke mjere. Pritom je ukazao na potreban oprez s obzirom da još traju zimski mjeseci koji podrazumijeva boravak u zatvorenim prostorima.

Komentirao je jučer održane proteste poduzetnika koji su stigli iz svih dijelova Hrvatske kako bi na Trgu bana Jelačića ukazali na tešku ekonomsku situaciju u kojoj se neke grane privrede nalaze.

Plenković je pritom podsjetio kako je u brojnim europskim državama zatvoren velik broj trgovina, škola, obustavljen javni prevoz, te uveden policijski sat.

“Neće biti potpunog lockdowna, neće biti policijskog sata”, ponovio je Plenković.

Istaknuo je kako je Vlada pokazala u proteklih 12 mjeseci kako stoji uz svoje građane te isplatila devet milijardi kuna (1,2 milijarde eura) podrške.

Danas u Hrvatskoj, u odnosu na decembar 2019., po broju osiguranika imamo svega 8.900 ljudi manje, što znači da smo uspjeli spriječiti nezaposlenost mjerama aktivne politike.

Izrazio je očekivanje kako će se procjepljivanjem stanovništva i dolaskom proljeća epidemiološka situacije poboljšati te kako će Hrvatska imati priliku dočekati ljetnu turističku sezonu spremnija.