Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatska

Plenković najavio blago popuštanje epidemioloških mjera

plenkovic hina (1)

Istaknuo je kako je Hrvatska do sada dobila 150.000 doza cjepiva te kako se očekuje dostava preko 600.000 doza cjepiva do kraja ožujka.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković poručio je kako je AstraZenecino cjepivo učinkovito za svu populaciju, najavio je minimalno popuštanje epidemioloških mjera – otvaranje ugostiteljskih objekata za kave za van i otvaranje teretana i fitness centara, kasina i kladionica te izvanškolskih aktivnosti, javlja Anadolu Agency.

Trend pada zaraženih i preminulih od posljedica COVID-19 je u opadanju u Hrvatskoj, što potvrđuju brojevi od ovog tjedna i danas, izjavio je Plenković na sjednici Vlade.

„Danas smo treći u Europskoj uniji po tjednom prosjeku broja potvrđenih slučajeva na milijun stanovnika. Imamo peti najveći dvotjedni pad broja preminulih”, kazao je premijer.

Upozorio je kako i dalje traju zimski mjeseci uz najavu snažnog vala zahlađenja te kako je u Hrvatskoj već identificiran britanski soj koronavirusa, a brojne europske zemlje postojeće mjere produljuju ili postrožavaju.

„Nakon početnog zastoja u isporuci cjepiva, imamo naznake da će doći do ubrzanja dinamike isporuke i Pfizerovog i cjepiva AstraZenece tako da možemo očekivati veće količine do kraja ožujka”, najavio je.

Istaknuo je kako je Hrvatska do sada dobila 150.000 doza cjepiva te kako se očekuje dostava preko 600.000 doza cjepiva do kraja ožujka.

Poručio je, nakon sastanka s predstavnicima umirovljenika i nakon provjera o učinkovitosti cjepiva AstraZeneca na starijoj populaciji, kako su sva tri do sada u Hrvatskoj prisutna cjepiva učinkovita „protiv onog što je najbitnije, da nema smrtnoga ishoda, kao i protiv potrebe za respiratorom i težih simptoma”.

„Nema nikakvih prepreka da naši sugrađani stariji od 65 godina ne bi trebali primiti cjepivo AstraZenece. S obzirom na dinamiku isporuke, smatramo da osobe starije dobi trebaju što prije biti procijepljene kako bi smanjili broj preminulih u Hrvatskoj”, istaknuo je Plenković.

Najavio je minimalno popuštanje mjera, uz poruku kako je i dalje ključno pridržavanje epidemioloških mjera.

„Ugostiteljima koji pružaju uslugu pripreme i usluživanja jela, pića, napitaka i slastica omogućit će se prodavanje tzv. koncepta ‘kave za van’. Omogućit će se otvaranje teretana i fitness centara uz poštovanje epidemioloških mjera, što je dobro zbog fizičke aktivnosti koja može biti korisna za zdravlje. Omogućit će se djeci fizička prisutnost na nastavi u školama za strane jezike i radionicama. Otvaraju se kladionice, automat klubovi i kasina uz ograničenja za konzumaciju pića i sl.”, kazao je Plenković.