Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sastanak sa Zelenskim

Plenković najavio novi paket pomoći Ukrajini vrijedan oko 30 miliona eura

andrej plenkovic volodimir zelenski
Foto: Screenshot/ Twitter
Arhiva

Plenković i Zelenskij učestvovali su u ponedjeljak naveče na neformalnoj raspravi o proširenju EU-a i evropskoj budućnosti regije te o ruskoj agresiji na Ukrajini

Hrvatska će osigurati novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan oko 30 miliona eura, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u utorak u Ateni.

Novim paketom vojne pomoći, ukupna pomoć Zagreba Kijevu približit će se iznosu od 200 miliona eura. Hrvatska vlada će u četvrtak otkriti što sadrži taj paket, najavio je Plenković.

Plenković je sa Zelenskim razgovarao o korištenju hrvatskih luka za izvoz ukrajinskih žitarica.

“Već sada je iz hrvatskih luka izvezeno više hiljada tona žita. Najviše je otišlo u Italiju, dio na sjever Afrike”, ali se s novim okolnostima na Crnom moru ta tema ponovno aktualizirala, rekao je Plenković. Naglasio je da je “poenta” da ovo “bude tranzit kroz Hrvatsku u treće zemlje”.

Plenković i Zelenskij učestvovali su u ponedjeljak naveče na neformalnoj raspravi o proširenju EU-a i evropskoj budućnosti regije te o ruskoj agresiji na Ukrajini, prenosi Hina.