Globus

Hrvatski premijer

Plenković o Mamićevom odlasku u BiH: “Ovakve situacije se ne bi smjele događati”

20/04/2021

Plenković je komentarisao i treba li mijenjati sporazum s BiH zbog ovakvih situacija

Premijer RH Andrej Plenković ocijenio je da je Županijski sud u Osijeku trebao izreći mjeru opreza bivšem treneru Dinama Zoranu Mamiću koji je nakon pravosnažne presude otišao u Bosnu i Hercegovinu i podnio zahtjev za odsluženje kazne u toj državi.

“Mislim da je Ministarstvo pravosuđa bilo vrlo jasno o izricanju mjera opreza za pojedine osuđenike. Nadležni prvostepeni sud je mogao i trebao izreći mjeru opreza s obzirom na okolnosti slučaja”, kazao je Plenković u utorak u Rijeci.

“Ako naše pravosuđe smatra da na bilo koji način ta mogućnost koja im je na raspolaganju nije dovoljna ili nije dovoljno jasna i da je treba dodatno doraditi, mislim da to treba signalizirati. Oni su ti koji u praksi mogu konstatovati koriste li se ili ne određene mogućnosti”, dodao je.

Plenković je rekao da su procesni zakoni bitni i osjetljivi te da se mora gledati i opći interes i prava okrivljenika. ‘”Po meni, ovakve situacije se ne bi smjele događati”, ocijenio je hrvatski premijer.

Plenković je komentarisao i treba li mijenjati sporazum s BiH zbog ovakvih situacija.

“Možemo mi mijenjati i sporazum, ali mene više zanima sama praksa za koju moram reći da nema nikakve veze s vladom. Kad gledate indikatore nezavisnosti pravosuđa, izbore sudija, njihove plaće, položaj – mi smo tu napravili maksimalno. Ovo je stvar provedbe i konkretnih pojedinih slučajeva koji se moraju tretirati na način da se ovakve situacije spriječe”, zaključio je Plenković, prenosi Hina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.