Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zagreb

Plenković se u četvrtak sastaje s generalima čije procesuiranje traži BiH

plenkovic (1) (1)

Prema hrvatskim medijima, na popisu tužitelja iz BiH su generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko te trojica umrlih generala Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac

Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak će u 11 sati u Banskim dvorima primiti generale komandante i visoke oficire koji su učestvovali u vojno-policijskoj operaciji “Bljesak”, a čije procesuiranje traži Bosna i Hercegovina.

Sastanak će se održati u povodu zamolnice Tužilaštva BiH za pružanje međunarodne pravne pomoći dostavljene temeljem Sporazuma između Vlade RH i Vlade BiH o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima, javila je Hina.

Uz premijera, na sastanku će biti ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar odbrane Mario Banožić, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica te ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.

Na sastanku će komandantima objasniti situaciju, a nakon toga će se donositi odluke kojim koracima zatvarati ovo pitanje.

Plenković je u utorak ratnim komandantima poručio kako optužnice ne postoje te da će ih Vlada zaštititi, kao i nacionalne interese.

“Vodit ćemo se bitnim načelom vladavine prava. Svaki potez koji radimo treba biti utemeljen na zakonu i na međunarodnim sporazumima koje imamo”, rekao je Plenković.

Prethodno je naglasio kako nikakvi pravni procesi neće dovesti u pitanje oslobodilački karakter operacija Bljesak i Oluja.

Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da su zamolnicu zaprimili diplomatskim putem 6. avgusta i da je riječ je o postupku u kojem Tužilaštvo BiH “sumnja da je četrnaest državljana Hrvatske navodno počinilo krivična djela koja BiH dovodi u vezu s VPO ‘Bljesak'”.

Prema hrvatskim medijima, na popisu tužitelja iz BiH su generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko te trojica umrlih generala Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac.

U odbranu generala stao je i predsjednik Republike Zoran Milanović, a zamolnicu je ocijenio sabotažom i trovanjem odnosa.