Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Plenković: Spremni smo na otvoreni dijalog s BiH o Pelješkom mostu

plenkovic 4

Hrvatski premijer Andrej Plenković izvijestio je danas ministre u Vladi kako se čuo sa predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem sa kojim je razgovarao o brojnim pitanjima, o odnosima Hrvatske i BiH, pa i o pitanju Pelješkog mosta “koji je opet donio neke teme u javni prostor”.

“Naša poruka je sasvim jasna: dijalog sa BiH, pojašnjenje svih aspekata međunarodno-pravnih, tehničkih, bilo kojih, mi smo spremi i otvoreni na taj dijalog kao što je to bilo i tijekom zajedničke sjednice Vijeća ministara i Vlade Republike Hrvatske 7. jula u Sarajevu”, poručio je Plenković, prenosi Anadolu Agency.

Pelješki most se gradi na hrvatskom teritoriju sukladno tehničkim pripremama, u fazi su zadnji dani konkursa čija procedura za izbor izvođača traje do 15. septembra, kazao je hrvatski premijer. Istaknuo je kako će Pelješki most južnu Hrvatsku povezati sa ostatkom zemlje.

“Za nas predstavlja strateški projekt koji ne povezuje samo hrvatski i hrvatski teritorij, nego teritorij Evropske unije i koji će, između ostaloga, tokom ljetnih mjeseci, uvjeren sam, olakšati gužve koje se stvaraju u samom Neumu zbog graničnih prijelaza i šengenskoga režima”, rekao je Plenković.

On je inače u proteklih sedam dana dvaput posjetio BiH i to u prošlu subotu Žepču, Orašje i Tuzlu gdje je razgovarao sa predstavnicima lokalnih vlasti te predstavnicima tamošnjih Hrvata. Jučer i prekjučer posjetio je Livno, Široki Brijeg i Mostar gdje je razgovarano o nizu projekata koje hrvatska Vlada sufinansira u BiH.

“Sredstva koja alociramo za Hrvate u BiH zaista se prepoznaju kao važan doprinos”, kazao je Plenković.

Izjavio je kako su krajnji korisnici sredstava poručili da su zadovoljni načinom provedbe konkurske procedure i realizacijom projekata.