Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pobjednik prvog kruga francuskih izbora Macron: Provest ću sistemsku reformu

Emmanuel_Macron (1)

Lider pokreta En Marche i kandidat koji je u jučerašnjem prvom krugu osvojio najviše glasova na predsjedničkim izborima u Francuskoj Emmanuel Macron obećao je biračima da će u slučaju pobjede i u drugom krugu kao novi šef države provesti sistemsku reformu s ciljem lakšeg rješavanja problema u Francuskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema preliminarnim rezultatima u drugi krug predsjedničkih izbora koji će se u Francuskoj održati 7. maja plasirali su se predstavnik političkog centra Macron i liderka radikalnodesničarskog Nacionalnog fronta (FN) Marine Le Pen, a Macron se kasno sinoć u Parizu obratio biračima i zahvalio na podršci.

“Ukoliko pobijedim i za dvije sedmice, provest ću reformu sistema koji je kočnica rješavanja problema u Francuskoj već 30 godina“, poručio je Macron.

Ističući kako je vrijeme za otvaranje novih stranica u francuskoj politici, Macron je kazao kako je spreman uz podršku birača da uradi mnogo nagomilanog posla.

U prvom krugu izbora prvi put su eliminirani kandidati i republikanaca i socijalista koji su najveće političke grupe, a Macron je kazao kako je i to pokazatelj da biračko tijelo želi promjene.

“Mi smo za godinu dana promijenili lice francuske politike. Ako pobijedim, bit ću predsjednik svih Francuza i najveća zadaća će mi biti da ujedinim sve Francuze“, kazao je Macron.

Ugledni ekonomski stručnjak Macron bi mogao postati najmlađi francuski predsjednik od Napoleonovog doba, a najavio je i jačanje Francuske i njenih veza sa Evropskom unijom.

On se zahvalio i predsjedničkim kandidatima republikancu Francoisu Fillonu i socijalisti Benoitu Hamonu koji su najavili da će mu pružiti podršku u drugom krugu izbora.

Pobjedu u prvom krugu izbora Macronu su čestitali i odlazeći francuski predsjednik Francois Hollande i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.