Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

DETALJI KATASTROFE

Pobjegli iz ralja Hamasa, bili goli do pasa, nosili bijelu zastavu i pričali hebrejski. Ubijeni su

Foto: Hostages and Missing Families Forum

Izraelsko ministarstvo odbrane objavilo je detalje neuspjele operacije

Izraelska vojska greškom je ubila je tri taoca u Gazi, a tamošnje ministarstvo odbrane (IDF) objavilo je detalje neuspjele operacije, prenosi BBC.

Dva taoca su odmah ubijena, a jedan je ranjen, te se odvukao natrag u zgradu. Odatle je na hebrejskom molio za pomoć. Zapovjednik bataljona zatim izdaje naredbu o prekidu vatre. No ubrzo nakon toga, dužnosnik IDF-a, kaže da su vojnici ponovno otvorili vatru. I treći nesretni muškarac ubrzo je podlegao povredama, prenosi Jutarnji.hr.

Da stvar bude još tragičnija, kada su ih Izraelci ugledali prvi put i na njih sasuli paljbu, svi troje su u rukama nosili štapove s istaknutom bijelom tkaninom, simbolom predaje.

Dužnosnik IDF-a tako potvrđuje da je jedan od njihovih vojnika uočio taoce, gole do pasa, kako izlaze iz zgrade, držeći bijelu zastavu.

-Vojnik se ipak osjetio ugroženim i otvorio je vatru. Mislio je da su muškarci teroristi – kazao je dužnosnik IDF-a.

-Bit ću vrlo jasan. Ovo što se dogodilo protiv je naših ratnih pravila, a preliminarna istraga je u toku. Lekciju smo izvukli – poručio je dužnosnik IDF-a.

Otkrio je i da se stotinjak metara od mjesta gdje su trojica talaca ubijena nalazila zgrada na kojoj je napisan međunarodni signal poziva u pomoć “SOS”.

-Još uvijek istražujemo postoji li veza između te zgrade i mladića otetih iz kibuca – rekao je dužnosnik.

Dužnosnik kaže da vjeruje kako su taoci ili “napušteni od Hamasa ili su im uspjeli pobjeći”.

Ko su ubijeni Izraelci?

Yotam Haim, koji je 7. oktobra otet iz kibuca Kfar Aza, bio je muzičar koji je volio životinje. Jutro netom prije no što ga je Hamas oteo, nazvao je svoju porodicu i rekao im da mu kuća gori. Hamas je upravo napao njegov kibuc. Alon Shamriz također je bio u Kfar Azi u vrijeme napada.

Samer Talalka, beduin, otet je iz kibuca Nir Am. Strastveni ljubitelj motocikala, volio je putovati po prirodi i provoditi vrijeme s prijateljima. Živio je u gradu Hura i radio u valionici pilića u kibucu. Nakon napada na kibuc, nazvao je sestru da joj kaže da je ranjen iz vatrenog oružja.

Njegov otac rekao je lokalnim medijima da su izgubili kontakt u sedam ujutro na dan napada. Na Telegramu je podijeljena fotografija na kojoj ga otmičari vode kroz Gazu.