Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki državni sekretar

Poboljšanje odnosa SAD-a i Turske, Blinken se sastaje s Erdoganom i urgira za dvije zemlje

33b7aee43bf2e37d9be63a48b63c62eb

Bila je to Blinkenova prvi posjeta Turskoj kao državnog sekretara i putovanje koje je planirano prije zemljotresa magnitude 7,8 koji je 6. februara pogodio Tursku i Siriju i za sobom ostavio više od 45.000 mrtvih

Američki državni sekretar Antony Blinken u ponedjeljak je ponovo potvrdio predanost Washingtona isporuci F-16 aviona Turskoj koja želi modernizirane verzije borbenih aviona F-16 za svoje zastarjele zračne snage, ali Kongres Sjedinjenih Američkih Država mora odobriti svaku prodaju.

– Administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena snažno podržava paket za nadogradnju postojećih F-16 i osiguravanje novih – kazao je Blinken na pres-konferenciji u Ankari, dodajući da ne može dati “službeni vremenski okvir” za odobrenje i isporuku.

Bila je to Blinkenova prvi posjeta Turskoj kao državnog sekretara i putovanje koje je planirano prije zemljotresa magnitude 7,8 koji je 6. februara pogodio Tursku i Siriju i za sobom ostavio više od 45.000 mrtvih.

Prvi američki diplomat trebao bi kasnije u ponedjeljak u Ankari razgovarati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Sjedinjene Države, čiji su odnosi s Turskom bili zategnuti posljednjih godina, tražile su načine da uvjere Erdogana da ratificira zahtjeve Finske i Švedske za članstvo u NATO-u.

Finska i Švedska odustale su od desetljeća vojne neutralnosti i podnijele zahtjev za pridruživanje odbrambenom savezu pod vodstvom SAD-a prošle godine kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

No, Turska tek treba ratificirati njihove zahtjeve, a Ankara se usprotivila odbijanju Švedske da izruči desetke osumnjičenih koje Turska povezuje sa zabranjenim kurdskim militantima i neuspjelim državnim udarom 2016. godine.

U ponedjeljak je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu odbacio svaki pokušaj primjene uvjeta za odobrenje F-16 aviona.

– Ne bi bilo ispravno članstvo Švedske i Finske u NATO-u postaviti kao uvjet za F-16. To su dva različita pitanja – kazao je.

Blinken je rekao da Sjedinjene Države “snažno” podržavaju prijem Finske i Švedske u NATO “što je prije moguće” te da su Finska i Švedska već poduzele konkretne korake za rješavanje zabrinutosti Turske.

Blinken je u nedjelju stigao u zračnu bazu Incirlik u južnoj Turskoj, kroz koju su Sjedinjene Države poslale pomoć nakon zemljotresa. Sjedinjene Države do sada su izdvojile 185 miliona dolara pomoći Turskoj i Siriji, podsjeća AFP.