Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poljska

Počela istraga o prodaji mesa bolesnih goveda

kravepoljska

Novinar komercijalne televizije TVN24 proveo je tri sedmice u klaonici u Kalinowu, stotinjak kilometara sjeveroistočno od prijestolnice, gdje je snimio i zatim objavio uznemirujuće snimke goveda, vidno bolesnih

Poljsko državno tužilaštvo u Ostroleki, sjeverno od Varšave, počelo je istragu o klanju i o distribuciji bolesnih goveda u mjesnoj klaonici, nakon televizijskog izvještaja novinara koji se ondje zaposlio kao radnik.

Obaviješten o tom slučaju, evropski komesar za zdravlje i prehrambenu sigurnost Vytenis Andriukaitis najavio je inspekciju u klaonici i pozvao poljske vlasti da osiguraju poštovanje evropskih propisa na tom polju, jer je Poljska velik izvoznik mesa u Evropu.

Novinar komercijalne televizije TVN24 proveo je tri sedmice u klaonici u Kalinowu, stotinjak kilometara sjeveroistočno od prijestolnice, gdje je snimio i zatim objavio uznemirujuće snimke goveda, vidno bolesnih, koju s užetom oko vrata tegle u klaonicu, natiskanih u kamionu, zatim trupova na hrpi i četvrtina mesa očito neprikladnog za plasiranje na tržište, prenosi Al Jazeera Balkans.

– Pomno pratim slučaj i zatražio sam od inspektora u mom timu da već u ponedjeljak odu u Poljsku i procijene stanje na terenu – rekao je Andriukaitis u saopćenju.

– Danas je najvažnije ući u trag svim proizvodima iz te klaonice i povući ih s tržišta – istaknuo je.

Komesar je pozvao zemlje članice koje bi mogle biti povezane sa slučajem da brzo djeluju te pozvao poljske vlasti da “što prije” završe svoje istrage i donesu nužne mjere kako bi garantirale poštovanje evropskih propisa i sankcionirale počinitelje tih “kriminalnih djela” opasnih za javno zdravstvo.

Slovačke vlasti su u srijedu saopćile da su otkrile najmanje tri šlepera govedine uvezene iz susjedne Poljske za koju pretpostavljaju da bi mogla dolaziti iz te klaonice.