Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počela operacija oslobađanja zapadnog dijela Enbara od ISIS-a

MOSUL

Irački Ministarstvo odbrane saopćilo je da su združene iračke snage danas započele vojnu operaciju oslobađanja zapadnih dijelova Enbara koji su pod kontrolom terorističke organizacije ISIS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

“U operaciji oslobađanja pustinje na zapadu Enbara učestvuju iračka vojska i snage sunitskih plemena”, navodi se u saopćenju Ministarstva.

Operacija je započeta na dva fronta, a borbe se vode oko tri kilometra od naseljenih mjesta Anca i Rava koje kontroliraju teroristi ISIS-a koji su tu došli nakon povlačenja iz Mosula.

“Danas je u sukobima ubijeno 11 terorista, a zaplijenjene su veće količine oružja i tri motocikla s eksplozivom”, navodi se u saopćenju.

Hawija, Tal Afar i dio Enbara i dalje su pod kontrolom terorista ISIS-a, a iračke snage najavile su da će uskoro započeti operaciju oslobađanja tih regija.

Koordinatorica humanitarnih aktivnosti Ujedinjenih nacija u Iraku, Lise Grande upozorila je jučer da će najavljene vojne operacije u tri iračke regije pod kontrolom terorističke organizacije ISIS dovesti do raseljavanja stotina hiljada civila.