Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU

Počela vakcinacija protiv COVID-19 u Austriji i Italiji: Ovo je početak pobjede

Kancelar Sebastian Kurz i ministar zdravlja Rudolf Anschober obratili su se na konferenciji za novinare nakon razgovora sa pet osoba koje su primile vakcinu

Kao i u brojnim drugim evropskim zemljama i u Austriji i Italiji je danas također počela vakcinacija protiv koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Prve vakcine u Austriji je primilo pet osoba na Medicinskom fakultetu u Beču. Potom će širom zemlje još 10.000 osoba primiti vakcine kompanija Pfizer/BioNTech koje su jučer stigle u Austriju.

Kancelar Sebastian Kurz i ministar zdravlja Rudolf Anschober obratili su se na konferenciji za novinare nakon razgovora sa pet osoba koje su primile vakcinu.

Podsjetivši da se svijet već godinu dana bori sa pandemijom COVID-19, Kurz je kazao da je 27. decembar historijski dan. Istakao je da je vakcina ključna prekretnica u borbi protiv koronavirusa.

“Ovo je početak pobjede protiv pandemije”, poručio je austrijski kancelar.

Napomenuo je da će se program vakcinacije provoditi u tri faze, dodajući da će se prvo vakcinisati zdravstveni radnici i ljudi u rizičnim grupama, a potom ostali građani.

Italija je još jedna od evropskih zemalja u kojima je danas počela vakcinacija protiv COVID-19.

Prve vakcine Pfizer/BioNTech, koje su u subotu stigle u Italiju, primili su zdravstveni radnici u bolnici “Lazzaro Spallanzani” u Rimu.

Vakcinu su primili profesorica Maria Rosaria Capobianchi, medicinska sestra Claudia Alivernini, ljekari Alessandra D’Abramo i Alessandra Vergori te medicinski radnik Omar Altobelli.

Italija je naručila ukupno 202,5 ​​miliona doza vakcina od različitih kompanija, a u prvoj isporuci je dobila 9.750 doza.

U okviru programa vakcinacije u Italiji, u prvoj fazi vakcine će primiti zdravstveni radnici, zatim starije osobe, a onda i mlađi građani.