Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počelo iseljavanje 1.500 djece migranata iz Calaisa

Calais djeca

Francuske vlasti počele su u srijedu iseljavati preostalih 1.500 maloljetnih migranata koji su živjeli u blizini izbjegličkog kampa “Džungla” u Calaisu, koji je uklonjen i demontiran prošle sedmice.

Tri autobusa s grupom dječaka, uglavnom tinejdžera, napustila su jutros tu oblast, a vlasti se nadaju da će do kraja dana iseliti svih 1.500 migranata bez pratnje roditelja i staratelja, koji će biti smješteni u prihvatnim centrima širom Francuske.

Djeca migranti će biti smješteni u oko 60 prihvatnih centara širom Francuske nakon čega će britanski službenici procijeniti da li imaju pravo da traže azil u Velikoj Britaniji, saopšteno je iz Regionalne administracije Pas-de-Calais. Ostali će biti pod zaštitom francuske Službe za socijalnu zaštitu djece.

Francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je ranije britanske vlasti da urade svoj dio kako bi oni bili smješteni u Veliku Britaniju.

Pregovori između francuske i britanske vlade o pitanju izolovanih maloljetnika bili su zategnuti posljednjih sedmica budući da su i Pariz i London pozivali na preuzimanje odgovornosti i zaštitu djece.

Francuske vlasti su prošle sedmice iselile oko 5.000 migranata iz kampa u gradu Calaisu koji je magnet za migrante sa Bliskog istoka i iz Afrike koji nastoje doći do Velike Britanije i postao je jedan od glavnih simbola evropske migrantske krize.