Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odbrana probijena

“Počelo je”: Ukrajina krenula u veliku protuofanzivu i oslobađanje Hersona

ukrajina rat

Još nije moguće potvrditi opseg ukrajinskog napredovanja

Dugo očekivana protuofenziva ukrajinskih snaga započela je u južnoj regiji Herson, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je: “Ako žele preživjeti, vrijeme je da ruska vojska pobjegne”.

Ukrajinske trupe probile su rusku odbranu u nekoliko područja bojišnice u blizini grada Hersona, ustvrdio je u ponedjeljak Oleksij Arestovič, viši savjetnik Zelenskog.

Arestovič je u video intervjuu rekao da su ukrajinske snage granatirale i trajekte u regiji Herson, koje Moskva koristi za opskrbu teritorija pod ruskom okupacijom na zapadnoj obali rijeke Dnjepar.

Zelenski se nije posebno osvrnuo na protuofanzivu tokom svog obraćanja u ponedjeljak navečer, ali je rekao: “Okupatori trebaju znati – mi ćemo ih izbaciti do granice. Do naše granice, čija se linija nije promijenila”, prenosi The Guardian.

Oni koji se predaju, rekao je, bit će tretirani prema Ženevskim konvencijama. “Ako me ne poslušaju, obračunat će se s našim braniteljima, koji neće stati dok ne oslobode sve što pripada Ukrajini”, dodao je.

“Ukrajina vraća svoje. Vratit će Harkovsku regiju, Lugansku regiju, Donjecku regiju, Zaporišku regiju, Hersonsku regiju, Krim… To će se dogoditi”.

Ukrajinske snage zauzele su četiri sela u blizini grada Hersona nakon što su probile crtu ratišta na tri mjesta, izvijestio je CNN pozivajući se na ukrajinski vojni izvor, a glavna “meta” bio je Herson. Operacija je započela teškim granatiranjem ruskih položaja i pozadine, natjeravši ruske snage u bijeg, rekao je izvor.

Ukrajinski raketni udari ostavili su grad Novu Kahovku, mjesto pod pod ruskom okupacijom istočno od grada Hersona, bez vode i struje, rekli su dužnosnici lokalnih vlasti, koje je postavila Moskva.

Izvještaji s bojnog polja nisu se mogli nezavisno provjeriti, ističe Guardian.

Ranije u ponedjeljak, glasnogovornica ukrajinskog južnog zapovjedništva, Natalija Humenjuk, potvrdila je da je započela protuofanziva u pokrajini Herson nakon što se na internetu proširila video snimka koja navodno prikazuje vojnika iz separatističke samoproglašene tzv. Donjecke Narodne Republike, koju podupire Kremlj, kako kaže da su se ukrajinske snage probile kroz prve linije obrane.

“Danas smo započeli ofenzivne akcije u različitim smjerovima, uključujući u regiji Herson”, rekla je Humenjuk na briefingu, dodajući da su ukrajinske snage napale više od 10 lokacija u proteklom tjednu i “neupitno oslabile neprijatelja”.

Humenjuk je odbila otkriti detalje, rekavši da su ruske snage na jugu i dalje “prilično moćne” i da je za operaciju potrebna “tišina” jer bi medijska pozornost mogla utjecati na rezultate. Njezine se tvrdnje također nisu mogle nezavisno potvrditi.

Ona je pozvala lokalno stanovništvo da hitno ode ili potraži sklonište. Humenjuk je istaknula da su ruske snage jake i da je, iako je moral u njihovim redovima nizak, “prerano za opuštanje”.

Zapadna i ukrajinska vojna obavještajna služba primijetila je gomilanje ruskih vojnika i opreme ovog ljeta, što sugerira da je Rusija pripremala vlastitu ofanzivu.

Međutim, savjetnik ukrajinskog predsjednika, Mihajlo Podoljak, upozorio je političare, stručnjake i kreatore javnog mnijenja da ne spekuliraju o napretku vojne operacije prije nego što ukrajinsko Ministarstvo odbrane i vojska daju službene izjave.

“Razumijem naše želje i snove… Ali rat nije ‘sadržaj‘. Filtrirajmo informacije i radimo profesionalno iz poštovanja prema našim braniteljima”, napisao je na Telegramu.

“Gubici ogromni”

Kyiv Independent kaže da Rusi na jugu trpe ogromne gubitke.

Tako je ukrajinska vojska objavila da su ubili 82 ruska vojnika te uništili 30 raznih vrsta vojne opreme uključujući tenkove, raketne sustave, oklopna vozila i slično.

Ukrajinci opet gađali ključni most?

Ukrajinci su navodno opet gađalo most Antonovski u regiji Herson, ključni most za prijelaz ruskih trupa. Most je već u nekoliko navrata gađan, ali je još u stanju da se preko njega može prolaziti.

Sad se pojavila snimka iz daljine. Na snimci se vidi eksplozija, a navodno se radi upravo o tom mostu.

Britanski obavještajci: Rusi se reorganiziraju, spojili su dvije vojske

Od jutra 29. augusta 2022., nekoliko brigada ukrajinskih oružanih snaga pojačalo je topovsku vatru u predjelima prve crte ratišta diljem južne Ukrajine, piše britansko Ministarstvo obrane u svom dnevnom izvještaju o situaciji u Ukrajini.

Ukrajinski dalekometni udari i dalje ometaju rusku opskrbu. Još nije moguće potvrditi opseg ukrajinskog napredovanja. Međutim, od početka augusta Rusija je uložila značajne napore kako bi ojačala svoje snage na zapadnoj obali rijeke Dnjepar oko Hersona, dodaje.

“Rusi su 49. vojsku Južnog vojnog okruga (SMD) vrlo vjerojatno pojačali komponentama 35. vojske Istočnog vojnog okruga (EMD). Većina jedinica oko Hersona vjerovatno nema dovoljno ljudi i ovise o slabim linijama opskrbe putem trajekata i mostova. Ova integracija jedinica SMD-a i EMD-a ukazuje na značajnu reorganizaciju ruskih snaga u Ukrajini”, piše Ministarstvo.

“Postoji realna mogućnost da je Rusija krenula u racionalizaciju nekoliko polu-nezavisnih, operativnih komandi koja su pridonijela njezinoj lošoj izvedbi u ranoj fazi invazije. Ako Ukrajina uspije poduzeti kontinuirane ofanzivne operacije, kohezija ove strukture vjerovatno će biti ključni faktor u održivosti ruske odbrane na jugu”, dodaje.