Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počelo suđenje čovjeku koji je Samru i Sabinu poslao u smrt?

sabina samra

U Grazu u Austriji počelo je suđenje Mirsadu Omeroviću (34), poznatom kao Ebu Tejma, koji se između ostalog tereti za radikalizaciju i vrbovanje maloljetnica Samre Kešinović i Sabine Selimović, koje su u aprilu 2014. godine otišle u Siriju, prenosi austrijski Thelocal.at.

On se optužnicim tereti za ubistvo, terorizam, te poticanje drugih na krivično djelo zbog čega mu može biti izrečena kazna zatvora od 20 godina.

mirsad omerovic

Omerović je uhapšen u novembru 2014. godine nakon što su ga duži vremenski period pratile austrijske sigurnosne agencije, a istražni organi u Austriji smatraju da je jedan od ključnih ljudi u ISIL-ovoj terorističkoj mreži.

Navodno je najodgovorniji za radikalizaciju Samre Kešinović i Sabine Selimović za koje se već godinu tvrdi da nisu žive. On se tereti i za radikalizaciju preko 160 osoba koje su se pridružile ISIL-u u Siriji.

U stanu Omerovića, kako tvrdi austrijski tužitelj, pronađen je kompjuter u kojem su se nalazili detaljni podaci o tome kako napraviti bombu koja može biti kontrolirana sa daljine, koristeći mobilni telefon.

omerovic1

Tužitelj je tokom svog izlaganja rekao i kako je Omerović “putovao Evropom kao pop zvijezda na turneji” te kako je “govorio kako islam treba širiti po svijetu kroz džihad”.Istaknuo je i da je optuženi imao svoj YouTube kanal preko kojeg je “ispirao mozak” mladim ljudima. Omerović je bio jedan od lidera takozvane “Bosanske ćelije” u Beču koja je bila “centar finansiranja i logističke podrške džihadističkim aktivnostima u Evropi”

Sudija Stephan Mertens je odredio da će dijelovi suđenja biti zatvoreni za javnost kako bi se zaštitili pojedini svjedoci.Omerović je rođen u Tutinu (Srbija), a u BiH je bio poznat po svojim predavanjima u kojima je propagirao mržnju i netoleranciju.

Seksualna robinja Samra Kešinović (17), austrijska državljanka porijeklom iz BiH, silovana je i tretirana kao seksualna robinja prije nego je pretučena na smrt. To tvrdi bivša zarobljenica, koja je poznavala Samru i njenu prijateljicu Sabinu Selimović (15). Samra i Sabina su zajedno pobjegle 10. aprila 2014. godine iz Beča gdje su živjele s porodicama i priključile se terorističkoj organizaciji Islamska država (ISIL) u Siriji.

“Daily Mail” je pisao, pozivajući se na riječi zarobljenice iz Tunisa, kako je Samra Kešinović, neposredno prije smrti, bila korištena kao seksualna robinja boraca ISIL-a, te da su Samra i Sabina živjele zajedno u istoj kući i bile su “poklon za nove borce ISIL-a”. Djevojčicama koje su putem interneta namamljene u tzv. sveti rat, jezivi prizori koje su vidjele postali su nepodnošljivi.

Samra i Sabina svakodnevno su gledale javna pogubljenja, šibanja i zračne napade. Kada je Samra pokušala da pobjegne iz Rake, džihadisti su je mučki pretukli na smrt. Pretpostavlja se da je Sabina Selimović poginula u borbama, ali to nije službeno potvrđeno.