Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počelo suđenje za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori

crna gora

Ročište povodom ispitivanja i ocjene zakonitosti optužnice za planiranje terorističkih napada u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora prošle godine, počelo je danas u podgoričkom Višem sudu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ročištu, koje je trebalo da bude održano 5. maja i na zahtjev odbrane okrivljenih odgođeno, kako bi se branioci okrivljenih detaljno upoznali sa obimnim sadržajem spisa predmeta, danas ne prisustvuju lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević.

Oko Višeg suda jutros su visoke mjere obezbjeđenja, gdje su raspoređeni policajci sa dugim cijevima. Na suđenje, koje je počelo u 9 sati, dovedeni su osumnjičeni koji se nalaze u istražnom zatvoru u Spužu, dok se Mandić i Knežević, koji će se u postupku braniti sa slobode, nisu pojavili danas u sudnici, već su poslali svoje advokate.

Optužni akt protiv osumnjičenih napisan je na 129 strana, predloženo je saslušanje 11 svjedoka, a u taj dokument uvršteno je i već devet pravosnažnih presuda.

Tužilaštvo je najavilo da će tokom sudskog postupka prezentovati čak 118 materijalnih dokaza i preslušavanje 33 telefonska razgovora snimljena mjerama tajnog nadzora.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srbijanski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević.

Optužnicim su obuhvaćna i trojica crnogorskih državljana – lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a.

Prema optužnici tužilaštva, 16. oktobra 2016. godine, u Crnoj Gori je spriječen državni udar. Prema navodima tužioca Milivoja Katnića, u noći održavanja parlamentarnih izbora bilo je planirano da dođe do upada u Skupštinu, kao i da se uhapsi i likvidira bivši premijer Milo Đukanović.

Shodno optužnici, Tužilaštvo vjeruje da su lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević postali članovi grupacije koju su na teritoriji Crne Gore, Srbije i Rusije oformili dvojica ruskih agenata Eduard Širokov (Šišmakov) i Vladimir Popov s ciljem da nasilno sruše vlast.

Kako piše u posljednjoj naredbi za proširenje istrage, Andrija Mandić je imao značajnu ulogu u djelovanju kriminalne grupe. Prema uputstvima organizatora kriminalne organizacije, lider DF-a je vrbovao osobe koje su bile spremne da učestvuju u pripremanju i izvršenju masovnih demonstracija i nasilno zauzimanje zgrade Skupštine Crne Gore.

Jedno od zaduženja lidera Demokratskog fronta, prema optužnici, bilo je i da organizuje protestne mitinge ispred Skupštine, koji će biti korišćeni radi realizacije kriminalnog plana i nasilnog ulaska u Skupštinu.

Osumnjičeni Milan Knežević nije imao toliko brojna zaduženja kao Mandić. On je, prema stavu Tužilaštva, bio zadužen za komunikaciju između članova kriminalne organizacije i prenošenje poruka. U naredbi je precizirano da je Knežević bio zadužen da postupa po uputstvima organizatora i članova kriminalne organizacije, da prenosi poruke i uputstva između članova, održava komunikaciju sa drugim članovima koji su u inostranstvu.

Specijalno tužilaštvo tražilo je od kolega iz Srbije izručenje dvojice njihovih državljana Nemanje Ristića i Predraga Bogićevića, za koje se sumnja da su trebali da dovedu grupe koje bi bile spremne da ispred zgrade Skupštine izazovu haos. Molbe crnogorskih vlasti su odbijene.

Mirko Velimirović, ključni čovjek za razotkrivanje operacije, u međuvremenu je uslovno osuđen, dok je Aleksandru Sinđeliću dodijeljen status svjedoka saradnika.

Sporazume sa Tužilaštvom potpisali su Nikola Đurić, Siniša Ćetković, Aleksandar Čurović, Dejan Stanojević i Ivica Matić. Oni su pristali da provedu po pet mjeseci u zatvoru.

Srpski državljani Aleksandar Aleksić, Miloš Aćimović i Perica Andrić 17. februara su u sudnici Višeg suda priznali da su bili dio kriminalne organizacije. Prema njihovim iskazima, plan je bio da nasilno uđu u zgradu Skupštine i čekaju dalja naređenja ukoliko Demokratski front izgubi na parlamentarnim izborima. Oni su osuđeni na po pet mjeseci zatvora zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije.