Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počelo suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije

Slavko-Curuvija-sudjenje

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je počelo suđenje četvorici nekadašnjih pripadnika Resora Državne bezbjednosti (DB) Srbije, optuženi za ubistvo novinara i vlasnika “Dnevnog telegrafa” Slavka Ćuruvije.

Svi optuženi su se izjasnili da ne priznaju izvršenje krivičnog djela i da će iznijeti svoju odbranu.

Prema optužnici, ubistvo Ćuruvije optuženi su bivši načelnik resora Državne bezbednosti (DB) Radomir Marković (1946), načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić (1955), inspektor DB-a Ratko Romić (1963) i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak (1971), po zanimanju kuhar, kome se sudi u odsustvu, jer se nalazi u bjekstvu.

Ubijen iz niskih pobuda

Prema navodima iz optužnice, Ćuruvija je ubijen iz niskih pobuda i to po nalogu N.N. lica iz najviših struktura vlasti. Kao motiv je navedeno njegovo javno istupanje u zemlji i inostranstu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnost da utiče na javno mnjenje i opoziciju.

Tužilac Milenko Mandić je, čitajući optužnicu, rekao da Radomir Marković nakon što je komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija odbio ubiti Ćuruviju usmeno naredio da ga prate, a zatim i ubiju.

Mandić je naveo da su izvršioci ubistva Miroslav Kurak koji je s ukupno 12 hitaca usmrtio Ćuruviju, a da je s njim bio Ratko Romić koji je pištoljem udario u glavu Branku Prpu, nevenčanu suprugu Slavka Ćuruvije.

Prvooptuženi Radomir Marković je, iznoseći svoju odbranu, rekao da je optužnica zasnovana na pretpostavkama i insinuacijama, bazirana na izjavama svjedoka, za koje je naglasio da su lažne, i da se neće stići do istine.

On je rekao da u vrijeme kada je NATO bombardovao Srbiju i u uslovima kada se niije znalo šta će biti sa Srbijom, Ćuruvija svojim pisanjem nije mogao nikoga ugroziti da bi bio ubijen.

Nalogodavci ubistva

Govoreći optužnici, on je ocijenio da je napisana da bi se dala istorijska ocjena jednoj vlasti, da je cilj da budu osuđeni bivši funkcioneri DB i da se sve loše u Srbiji poveže sa tadašnjom vlasti i Slobodanom Miloševićem.

“Ovo je pokušaj da se da ocjena jednog vremena i vlasti“, istakao je Marković, naglasivši da je on već osuđen na 40 godina zatvora.

Markovićev branilac Slobodan Ružić je, u pauzi glavnog pretresa, novinarima ispred Specijalnog suda rekao da će se tokom postupka potruditi da dođu do činjenica koji će ukazati i na nalogodavce ovog ubistva.

“Ne mislim da je bilo ko drugi mogao da da nalog pripadnicima DB-a, služba koja je državna, ljudima koji rade za platu, a to je Slobodan Milošević”, rekao je Ružić.

On je ocijenio da se Marković na početku svoje odbrane više izjašnjavao na svoj progon, a ne na ubistvo Ćuruvije te da će u nastavku, kada se bude odgovaralo na pitanje, više saznati i da je u sudu spriječen da iznese svoje stavove šta su neki svjedoci izjavili u istrazi.

“Prije svega mislim na Milorada Ulemeka (Legiju), kada bude saslušan Ulemek o tome će se izjasniti i Radomir Marković.”

Radomir Rade Marković je na mjesto načelnika DB-a 1998. godine naslijedio Jovicu Stanišića i na toj funkciji ostao sve do 2001. godine.

Pravosnažno je osuđen na 40 godina zatvora zbog organizovanja ubistva na Ibarskoj magistrali, ubistva Ivana Stambolića i pokušaja ubistva Vuka Draškovića. Radonjić i Romić su u pritivoru od dana hapšenja 13. januara 2014. godine. Za Kurakom je raspisana međunarodna potjernica.

Ključni svjedok

Do procesuiranja ubistva Ćuruvije došlo je nakon što je Vlada Srbije 2014. godine formirala Komisiju za razrješenje ubistva novinara u Srbiji devedesetih godina. U postupku za ubistvo Ćuruvije, Tužilaštvo je predložilo oko 90 svjedoka među kojima se nalaze i osuđena lica i političari.

Ključni svjedok je prvooptuženi i osuđeni za ubistvo premijera Zorana Đinđića, komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija. Među svjedocima koji bi mogli da se pojave u ovom postupku su premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je u to vrijeme bio ministar informisanja, i predsjednik Srbije Tomislav Nikolića, koji je bio potpredsjednik vlade koju su činile Socijalistička partija Srbije (SPS), Jugoslovenska levica (JUL) i Srpska radiklana stranka (SRS).

Novinar i vlasnik listova “Dnevni telegraf” i “Evropljanin” Slavko Ćuruvija ubijen je ispred ulaza u svoj stan u Beogradu 11. aprila 1999. godine.

Suđenje će biti nastavljeno narednih dana.