Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nicolai Kaupan

Počelo suđenje Norvežaninu koji je oteo kola hitne pomoći

hitna nor (1)

Kaupang je udario nekoliko automobila tokom potjere, koja je trajala oko pet minuta

Norvežaninu optuženom za otmicu hitne pomoći i pokušaju da pregazi i ubije sedam osoba, uključujući dva policajca i djecu blizance, tokom brze potjere kroz naselje Oslo 2019. godine počelo je suđenje u ponedjeljak.

Tužitelji su rekli da je Nicolai Kaupang (33) ukrao vozilo pod prijetnjom oružja od radnika hitne pomoći reagujući na saobraćajnu nesreću u kojoj je učestvovao, što je dovelo do potrage policije dok je pokušavao pobjeći.

Kaupang je nosio značajnu količinu ilegalnih droga, saopćila je policija, koja je odbacila bilo kakve političke motive, javlja Reuters.

Na sudu se izjasnio da nije kriv po optužbama za pokušaj ubistva i prijetnje dvojici policajaca. Priznao je krivicu za optužbe za tešku pljačku, posjedovanje droge, prijetnje i nošenje vatrenog oružja na javnom mjestu, navodi novinska agencija NTB.

Kaupang je udario nekoliko automobila tokom potjere, koja je trajala oko pet minuta prema vremenskom roku koji su osigurali tužioci, a policija je ispalila više hitaca u Hitnu pomoć prije nego što je stala u uskoj ulici.

U normalnim okolnostima, za zločine za koje je optužen predviđena je kazna zatvora do 21 godine. Ali tužioci su rekli da će možda tražiti i dodatnu zatvorsku kaznu, uslovljavajući njegovo eventualno puštanje rehabilitacijom.