Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počeo generalni štrajk u Kataloniji, desetine hiljada ljudi izašlo na ulice (FOTO)

katalonija (5)

Na poziv radničkih sindikata i nevladinog sektora u Kataloniji je danas počeo generalni štrajk kojim Katalonci protestiraju zbog prekomjernog policijskog nasilja tokom nedjeljnom referenduma o nezavisnosti te španske pokrajine, javlja Anadolu Agency (AA).

Štrajk se održava dva dana nakon referenduma, a podržala ga je i vlada Katalonije.

To je svojevrsni odgovor prokatalonskog radničkog sektora i nevladinih organizacija na velike pritiske španske vlade i policije koje su se shodno odluci Ustavnog suda oštro usprotivile održavanju referenduma.

Štrajk je počeo rano jutros, a pristupio mu je veliki broj škola, transportnih, zdravstvenih i drugih privrednih subjekata.

Iako najveći španski sindikati UGT i CCOO nisu direktno podržali štrajk u Kataloniji, rukovodstva tih sindikata su pozvala poslodavce u toj pokrajini da u dogovoru s radnicima obustave rad kako ne bi izazvali dodatne nerede.

S druge strane, najveće sindikalne organizacije u Kataloniji CGT i ANC predvode štrajk i nazivaju ga nacionalnim bojkotom.

Saobraćaj i drugi sektori u Kataloniji su u kolapsu, a hiljade Katalonaca okupile su se na različitim lokacijama kako bi osudili špansku vladu zbog protivljenja referendumu.

Do sada nisu zabilježeni incidenti na ulicama, a organizatori štrajka pozvali su Katalonce da mirno i dostojanstveno protestiraju bez izazivanja nereda.