Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kongres Komunističke partije Kine: Xi obećao izgradnju “moderne zemlje”

Kina_kongres_Komunisticka_partija_Xinhua

Kineski predsjednik Xi Jinping u srijedu je otvorio kongres Komunističke partije, obećanjem da će izgraditi “modernu socijalističku zemlju” koja nikada neće kopirati političke sisteme ostalih i ostat će otvorena prema svijetu.

Xijev govor dotakao se brojnih tema i njime je otvoren Kongres koji se održava dva puta u deceniji, traje sedmicu dana uglavnom iza zatvorenih vrata i kulminira izborom novog Politbiroa koji će vladati zemljom od 1,4 milijardi stanovnika tokom narednih pet godina.

Kineski čelnik je izložio svoju viziju govoreći pred više od 2.000 delegata u pekinškoj Velikoj dvorani naroda, među kojima je i 91-godišnji bivši predsjednik Jiang Zemin.

– Tokom dugog perioda teškog rada, socijalizam s kineskim licem ušao je u novu eru, ovo je novi istorijski pravac u razvoju zemlje – izjavio je Xi u govoru koji je pre

Počeo kongres Komunističke partije Kine, Xi obećao izgradnju “moderne zemlje”nosila državna televizija širom zemlje.

Kina će ublažiti pristup svom tržištu za strana ulaganja i proširit će svoj sektor usluga, produbit će tržišno orijentiranu reformu svog finansijskog sistema, istovremeno jačajući državne firme, kazao je.

– Kineski politički sistem je najširi, najiskreniji, najefikasniji način da se zaštite temeljni interesi naroda. Ne bismo trebali mehanički kopirati političke sisteme drugih zemalja – izjavio je Xi, prenosi Reuters.