Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sukob na Kavkazu

Počeo je rat Azerbejdžana i Armenije? Odjekuju eksplozije i sirene

nagorno karabah armenija

Prijavljeno je da je jedanaest azerbejdžanskih policajaca i civila ubijeno u eksploziji mine i još jednom incidentu. U glavnom gradu Karabaha zabilježene su sirene zračne opasnosti

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je kako je pokrenulo akciju u regiji Nagorno-Karabah, koja je pod kontrolom Armenije. Riječ je o regiji koja je predmet spora i sukoba već cijeli niz godina.

Prijavljeno je da je jedanaest azerbejdžanskih policajaca i civila ubijeno u eksploziji mine i još jednom incidentu. U glavnom gradu Karabaha zabilježene su sirene zračne opasnosti.

Dva susjeda, Azerbajdžan i Armenija, dvaput su zaratili zbog Nagorno-Karabaha, prvi put ranih 1990-ih nakon raspada Sovjetskog Saveza i ponovno 2020. godine. Od decembra Azerbejdžan de facto blokira jedini put u enklavu iz Armenije, poznat kao Lachinski koridor.

Šta je objavio Azerbejdžan

Ministarstvo obrane Azerbejdžana objavilo je u saopćenju namjeru da “razoruža i osigura povlačenje formacija armenskih oružanih snaga s naših teritorija, (i) neutralizira njihovu vojnu infrastrukturu”.

Navelo je da su gađani samo legitimni vojni ciljevi korištenjem onog što je nazvano visokopreciznim oružjem, a ne civile ili civilnu infrastrukturu u okviru “težnje za obnovom ustavnog poretka Republike Azerbejdžan”.

Ministarstvo je navelo da je obavijestilo ruske mirovne snage u tom području zajedno s tursko-ruskim nadzornim centrom koji pomaže u osiguravanju poštivanja prekida vatre dogovorenog 2020.

Armenija kaže da nema nikakve snage u Karabahu i da su njeni prioriteti isključivo humanitarni.

Armenija kaže da je stanje na granici mirno

Baku je objavio svoju operaciju nakon što se požalio da je šest njegovih građana ubijeno nagaznim minama u dva odvojena incidenta, za što je okrivio “ilegalne armenske naoružane skupine”.

Do eskalacije je došlo dan nakon što su prijeko potrebna hrana i lijekovi isporučeni u Karabah putem dvije ceste istovremeno, što je korak koji je izgledao kao da bi mogao pomoći u ublažavanju rastućih napetosti između Azerbejdžana i Armenije.

Donedavno je Baku nametao široka ograničenja na Lachinskom koridoru – jedinoj cesti koja povezuje Armeniju s Karabahom – i nije dopuštao pomoć tvrdeći da se ruta koristi za krijumčarenje oružja.

Armensko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je da su potezi Bakua ilegalni, a ministarstvo odbrane objavilo je da je stanje na granici dvije države mirno.

Rusija pozvala Azerbejdžan i Armeniju da zaustave krvoproliće

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova pozvala je Armeniju i Azerbejdžan da zaustave krvoproliće u odcijepljenoj regiji Nagorno-Karabah, gdje je Azerbejdžan danas započeo masovne artiljerijske napade.

Zaharova je rekla da će moskovske mirovne snage u regiji nastaviti svoju misiju.