Brisel

Počeo samit lidera EU, Brexit glavna tema

brisel33

Britanska premijerka Theresa May je novinarima u Briselu kazala da je sada potrebno posvetiti se odobravanju sporazuma o Brexitu

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je u Briselu izjavio da nikada neće stavljati Europu ispred zahtjeva francuskog naroda, samo nekoliko dana nakon što je popustio pred nasilnim protestima, najavivši vrlo skupe finansijske mjere, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nijedna zemlja ne može napredovati ako ne bude slušala legitimnu ljutnju svoga naroda, ljutnju koja se izražava svugdje u Europi”, rekao je Macron novinarima uoči samita EU-a u Brisela.

Dodao je da podržava europski projekat, ali samo u skladu s interesima koje smatra legitimnim.

“Nikada neću provoditi europski projekat, u koji zaista vjerujem, koji bi bio protiv zahtjeva koje smatram legitimnim. Mislim da se to dvoje može pomiriti i to pokušavamo učiniti”, kazao je Macron.

Britanska premijerka Theresa May je novinarima u Briselu kazala da je sada potrebno posvetiti se odobravanju sporazuma o Brexitu, dodajući da bi postizanje sporazuma bilo u interesu obiju strana, Londona ali i Brisela.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je istakla da će na samitu biti razgovarano o brojnim temama, uključujući i pitanje Srbije i Kosova, Brexita i krizu u Ukrajini.

Premijer Holandije Mark Rutte je kazao da je EU u vezi sa pitanjem Brexita spremna pružiti potrebnu pomoć britanskoj premijerki.

Austrijski premijer Sebastian Kurz je istakao da više neće biti rasprava o sporazumu o Brexitu.

Premijer Estonije Juri Ratas je izjavio da je vrlo važno da EU i Velika Britanija postignu jasan dogovor, dodajući kako će na samitu biti riječi i o drugim temama kao što su budžet Unije i posljednja dešavanja u Ukrajini.

Liderima EU-a će tokom prvog dana samita 13. decembra u Briselu jedna od tema biti i dijalog Beograda i Prištine.