Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

saudijska arabija

Počeo važan sastanak o miru u Ukrajini, oglasio se Zelenski. Među 40 učesnika i Kina

Bakhmut rat u ukrajini
Foto: UALandForces

Kijev zahtijeva da Rusija vrati cjelokupan ukrajinski teritorij i povuče sve svoje snage iz Ukrajine

Visoki zvaničnici četrdesetak zemalja, među kojima su Sjedinjene Države, Kina i Indija, počeli su pregovore u Saudijskoj Arabiji, koji bi, kako se Kijev i ukrajinski saveznici nadaju, trebali rezultirati dogovorom o ključnim načelima mirnog okončanja rata u Ukrajini.

Dvodnevni sastanak dio je diplomatskog nastojanja Ukrajine da, uz svoje glavne zapadne saveznike koji joj pružaju podršku, dopre i do zemalja “globalnog juga” koje nisu bile voljne zauzeti stranu u sukobu, premda je pogodio globalnu ekonomiju. Ali zasad nije jasno hoće li sastanak rezultirati zajedničkom izjavom. Ukrajinski predstavnik koji učestvuje na sastanku rekao je da će razgovori “biti teški”.

Rusi neće doći

Ruski predstavnik neće doći, premda je Kremlj najavio da će pozorno pratiti tok razgovora. Ukrajinski, ruski i međunarodni zvaničnici slažu se da trenutno nema izgleda za pokretanjem izravnih mirovnih pregovora između Ukrajine i Rusije, a u međuvremenu rat i dalje bjesni.

Zelenski je rekao kako se nada da će razgovori rezultirati mirovnim samitom čelnika na globalnoj razini u sklopu kojega će se podržati načela njegova plana za rješenje sukoba. Kijev zahtijeva da Rusija vrati cjelokupan ukrajinski teritorij i povuče sve svoje snage iz Ukrajine.

Najveći svjetski izvoznik nafte, Saudijska Arabija, koja od ruske agresije na Ukrajinu u februaru 2022. održava kontakt s objema stranama, odigrala je važnu ulogu u pozivanju na sastanak i onih država koje nisu sudjelovale u ranijim susretima, rekli su zapadni diplomati.

I Kina šalje izaslanika

Kina, koja nije učestvovala u prethodnome krugu pregovora u Kopenhagenu, na sastanak u Džedu šalje posebnog izaslanika za euroazijska pitanja Li Huija, objavio je Peking. I Kina održava bliske ekonomske i diplomatske veze s Rusijom od samog početka sukoba, istovremeno odbijajući pozive međunarodne zajednice da javno osudi Moskvu.

Na razgovore je doputovao i indijski savjetnik za nacionalnu sigurnost Šri Adžit Doval, objavilo je u subotu na društvenim mrežama indijsku ambasadu u Rijadu. Poput Kine i Indije uprkos ratnom sukobu održava bliske veze s Rusijom te odbija osuditi tu zemlju za rat. Istovremeno su indijske vlasti pojačale uvoz ruske nafte, prenosi Hina.