Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nade desničara

Počinje prvi krug izbora u Francuskoj: Ko ima najveću šansu za pobjedu?

Foto: Pixsell

Le Pen je uvjerena da će njezina stranka osvojiti apsolutnu većinu u parlamentu, sastaviti vladu i nametnuti ograničenja predsjedniku Macronu vezano uz Ukrajinu

Prvi krug izbora za Nacionalnu skupštinu Francuske održava se u nedjelju, a predsjednik Emmanuel Macron želio bi povećati relativnu većinu u donjem domu koju ima njegov Renesansni pokret, dok je čelnica francuske krajnje desnice Marine Le Pen uvjerena da će osvojiti apsolutnu većinu u parlamentu.

Biračka mjesta otvaraju se u 8 ujutro, a pravo glasa ima 49,3 miliona ljudi. Glasanje u nizu prekomorskih teritorija već je počelo.

Macron raspisao izbore

Macron je raspisao prijevremene izbore nakon što je krajnje desno Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen ostvarilo velike uspjehe na izborima za Evropski parlament početkom ovog mjeseca.

Stranka Marine Le Pen osvojila je 9. juna na evropskim izborima oko 32 posto glasova, deset više nego na prethodnim evropskim izborima 2019. i 17 posto više od Macronove stranke.

RN vodi u predizbornim anketama i ispred novog ljevičarskog saveza, Nove narodne fronte (NPF), nedavno osnovane da se natječe na izborima.

Centristička Renesansa je na trećem mjestu.

Velika je nepoznanica može li RN osvojiti apsolutnu većinu odnosno 289 mjesta u Narodnoj skupštini. Najnovija anketa Ifopa je u srijedu pokazala da će RN i njegovi saveznici osvojiti između 220 i 260 zastupničkih mjesta.

Ako protuimigrantski, euroskeptični RN osigura većinu u Nacionalnoj skupštini od 577 zastupnika, Macron će biti primoran imenovati premijera iz njihovih redova kako bi osigurao stabilnu vladu.

Desničarka Le Pen uz Rusiju

Le Pen je uvjerena da će njezina stranka osvojiti apsolutnu većinu u parlamentu, sastaviti vladu i nametnuti ograničenja predsjedniku Macronu vezano uz Ukrajinu.

-Kad je u pitanju izbor za dužnost premijera, predsjednik je shvatio da nema puno izbora, jer će Jordan Bardella imati mandat od francuskog naroda, rekla je Le Pen, govoreći o tome koga njezina stranka vidi na čelu vlade.

U Skupštinu ulaze kandidati koji u prvom krugu osvoje apsolutnu većinu, no u većini izbornih jedinica pobjednik će se znati tek nakon drugog kruga 7. jula.

Macronov drugi i posljednji mandat završava 2027., i on ostaje predsjednik bez obzira na rezultate izbora, ali će možda morati dijeliti vlast s protivnicima. Oštar pad podrške Renesansi zasigurno će ograničiti njegovu učinkovitost.

Marine Le Pen iz RN-a smatra se ozbiljnom protukandidatkinjom na sljedećim predsjedničkim izborima.