Salah Abdeslam odbio odgovoriti na pitanja

Salah Abdeslam

Jedini preživjeli iz pariških napada u 2015., Salah Abdeslam, u ponedjeljak je odbio da odgovara na pitanja tokom suđenja u Bruxellesu zbog krvave pucnjave s policijom koja je dovela do njegovog zarobljavanja.

Snažne mjere sigurnosti okružuju početak suđenja 28-godišnjem Abdeslamu, koji je prebačen iz zatvora u blizini francuske preijestolnice Pariza i stigao je u Belgiju u konvoju policijskih vozila.

Abdeslam, koji je odbijao da govori s istražiteljima od njegovog hapšenja u martu 2016., u ponedjeljak je odmah pokazao prkosan stav odbijajući da ustane kada su suci to zatražili od njega i rekavši da neće sarađivati.

– Ne želim odgovarati na bilo kakva pitanja – izjavio je Abdeslam, koji je pustio bradu i nosio je polo majicu dugih rukava, nakon što je predsjedavajuća sudskog vijeća Marie-France Keutgen zatražila da potvrdi svoj identitet.

Sutkinja je kazala da je Abdeslam također odbio da bude fotografiran ili sniman tokom četverodnevnog suđenja u Bruxellesu.

Abdeslam, francuski državljanin marokanskog porijekla, suočava se s optužbama za pokušaj ubistva policajaca i nošenje zabranjenog oružja tokom puškaranja u kvartu Bruxellesa Šuma 15. marta 2016.

Trojica policajaca su ranjena i jedan džihadista je ubijen u sukobu, koji je uslijedio dok je Abdeslam četiri mjeseca bio u bjekstvu nakon pariških napada. On je zarobljen tri dana kasnije.

Abdeslam i čovjek uhapšen s njim, tuniški državljanin Sodiane Ayari (24) mogu dobiti 40 godina zatvora ukoliko budu osuđeni.

Na stotine pripadnika belgijskih snaga sigurnosti raspoređeno je u zgradi Palate pravde u Bruxellesu koja je praktično pretvorena u tvrđavu, dok su helikopteri nadlijetali zgradu kada je Abdeslam u nju ulazio.

Suđenje bez porote uvod je u kasniji sudski proces u Francuskoj, i tužioci se nadaju da bi suđenje u Bruxellesu moglo dovesti do tragova ne samo o napadima u kojima je ubijeno 130 ljudi u Parizu nego također i o samoubilačkim bombaškim napadima nekoliko mjeseci kasnije u Bruxellesu, prenosi AFP.