Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rusi su opet lagali

Počinju da cure podaci o razmjerama katastrofe na ruskoj krstarici “Moskva”

svoboda

Prema njenim riječima, Vakhrushev je služio u borbenoj jedinici broj pet, koja je odgovorna za operativnu sigurnost broda

Uprkos izjavama ruskog Ministarstva odbrane da je cijela posada ruske krstarice “Moskva” koju su uništile Oružane snage “potpuno evakuirana”, novinari Radio Svoboda počeli su identificirati poginule ruske mornare iz posade. Konkretno, već je moguće utvrditi identitet jednog mrtvog vezista “Moskve” – ​​Ivana Vakhrusheva, koji je služio u petoj borbenoj jedinici, koja je bila odgovorna za operativnu sigurnost broda. Rusko vojno zapovjedništvo do sada nije poreklo niti razjasnilo svoju izjavu od 14. aprila, u kojoj se tvrdi da su svi članovi posade preživjeli.

Poginuo je vezist Ivan Vakhrušev. Novinar je pronašao objavu na društvenoj mreži “Razrednici” žene po imenu Varvara Vakhrusheva. Rekla je da joj je suprug poginuo na dužnosti. Na fotografiji se vidi muškarac odjeven u oficirskoj uniformi ruske mornarice.

Preko društvene mreže “Vkontakte” obratio se Varvari Vakhrusheva, koja je potvrdila da je njen suprug preminuo usljed potonuća moskovske krstarice. Okolnosti Vakhruševe smrti nisu prijavljene njegovoj supruzi.

“Njegovo tijelo je pronađeno. Izvješteno je u četvrtak (14. aprila – ur.)”.

Prema njenim riječima, Vakhrushev je služio u borbenoj jedinici broj pet, koja je odgovorna za operativnu sigurnost broda.

Prema riječima žene, 27 članova posade “Moskve” je nestalo! Vezista “Moskve” Ivan Vakhrušev imao je 41 godinu. Dolazi iz sela Nichkino, okrug Sarapul, Republika Udmurt.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije izvijestilo je 14. aorila da je na krstarici “detonirala municija”, da je “ozbiljno oštećena”, ali “posada je potpuno evakuirana”. Nešto kasnije iz izjave u uklonjena samo riječ “potpuno”.

Dana 16. aprila, glavni komandant ruske mornarice Nikolaj Jevmenov rekao je da se osoblje krstarice “Moskva” nalazi u Sevastopolju. Prema njegovim riječima, oficiri, vezisti i mornari će nastaviti svoju službu.

Snimka navodnog sastanka Jevmenova s ​​moskovskom posadom objavljena je u telegramu ruskog Ministarstva odbrane.

Ukrajinska strana je 13. aprila navečer objavila raketni napad na Moskvu i požar na brodu. U noći 14. aprila činjenicu požara prepoznalo je rusko Ministarstvo odbrane. U poslijepodnevnim satima 14. aprila i Pentagon i ruska strana rekli su da je krstarica na površini.

Kasnije je rusko Ministarstvo odbrane priopćilo da je tokom tegljenja ka luci po olujnom vremenu krstarica izgubila stabilnost i potonula. Ruske vlasti kažu da je brod potonuo nakon što je vatra detonirala municiju na brodu. Rusija nije objavila uzroke požara.

Rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da je posada – nekoliko stotina ljudi – evakuisana na druge brodove.

Ranije je visoki glasnogovornik američkog ministarstva odbrane, pod uslovom da ostane anoniman, rekao da je vodeći brod ruske Crnomorske flote, raketna krstarica Moskva, potonula 14. aprila kao posljedica dva ukrajinska projektila.