Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uskok o aferi

Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora HRT-a: “Bandiću predao 50.000 eura mita”

Foto: Fena/ Arhiva

Uskok je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv bivšeg ravnatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT) Kazimira Bačića i poduzetnika Milana Lončarića zbog davanja mita za trgovanje utjecajem i trgovanja utjecajem u aferi “Vrtovi svjetla”.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete, izvijestilo kako optužnica tereti Lončarića da je od marta 2020. do 29. juna 2021., nakon što je bezuspješno pokušao ishoditi odgovarajuće saglasnosti, dozvole i rješenja nadležnih službi Grada Zagreba potrebnih za legalizaciju već izgrađenih objekata te izvođenje radova na nekretninama u njegovom vlasništvu, dogovorio s Bačićem, s kojim je i porodično povezan, da će Bačić korištenjem svog utjecaja posredovati prema tadašnjem zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću radi ishođenja potrebnih dozvola i suglasnosti neovisno o ispunjenju propisanih uvjeta, javlja Hina.

Lončarić je, dodaje Uskok, ujedno dogovorio da će Bačić svojim utjecajem i autoritetom glavnog ravnatelja HRT-a, koja je važan komitent komercijalnih banaka u Hrvatskoj, posredovati u bankama radi ishođenja kredita po što povoljnijim uslovima u svrhu finansiranja svojih projekata.

Uz to, Lončarića se tereti da je dogovorio kako će kao protuuslugu nagraditi Bačića i tadašnjeg, a danas pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

U cilju realizacije dogovora, stoji u optužnici, Bačić je u više navrata tražio od Bandića da svojim autoritetom posreduje kod službenih osoba Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode kako bi izdao potrebne saglasnosti i rješenja za izvođenje građevinskih radova na nekretninama u njegovom vlasništvu.

Za to je Lončarić, prema optužnici, putem Bačića tadašnjem gradonačelniku Bandiću predao 50.000 eura, dok je Bandić lično i posredstvom ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba zatražio od pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode da udovolji podnesenim zahtjevima Lončarićeve tvrtke.

Uskok u optužnici navodi da je Bandić tražio da se udovolji Lončarićevim zahtjevima bez obzira na propisane uslove te izda odgovarajuće dokumente kojima bi se ozakonila nelegalna nadogradnja na zgradi koja se nalazi u kulturno zaštićenoj zoni u Zagrebu te tako Lončarićevoj firmi pribavi korist.

Riječ je, prema pisanju medija, o palači u Žerjavićevoj ulici koja je zaštićeni spomenik kulture te o prostoru nekadašnje Tvornice električnih žarulja (TEŽ) koji je nekoć bila u Lončarićevom vlasništvu.

Uz to, Bandić je od pročelnika Gradskog ureda za zaštitu spomenika kulture i prirode na Lončarićev zahtjev zatražio da lažno navede kako se TEŽ-ov toranj treba ukloniti uslijed oštećenja zadobivenih u potresu, iako za to nije bilo osnove, a sve kako bi se tvorničkom kompleksu ukinuo status kulturnog dobra i povećala mogućnost gradnje “Vrtova svjetla”.

Uskok u optužnici ističe da je Bačić koristio svoj utjecaj u bankama i za Lončarićevo dobivanje povoljnih kredita radi finansiranja „Vrtova svjetla“, a za što je poduzetnik nagradio glavnog direktora HRT-a kupovinom i opremanjem stana u Zagrebu u vrijednosti od najmanje 135.510 eura.

Riječ je, prema pisanju medija, o stanu u zagrebačkoj Radićevoj ulici.