Specijalizovano tužilaštvo Kosova

Podignuta optužnica protiv Thacija i Veselija za ratni zločin

thaci-veseli

U optužnici se navodi da Hashim Taci, Kadri Veseli i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava

Specijalizovano tužilaštvo podnijelo je Specijalnom sudu u Hagu optužnicu kojima se predsjednik Kosova Hashim Thaci, lider Demokratske partije Kosova Kadri Veseli i druge osobe “terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina”, prenosi Andolu Agency (AA).

Specijalizovano tužilaštvo je Specijalizovanim vijećima Kosova podiglo optužnicu “s deset tačaka kojima se Hashim Thaci, Kadri Veseli i druga lica terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje”.

“U optužnici se navodi da Hashim Taci, Kadri Veseli i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih djela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici”, piše u saopštenju Specijalizovanih vijeća.

Dalje se navodi da optužnica predstavlja isključivo optužbu i da je “rezultat dugotrajnih istraga i odražava uvjerenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj”.

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih vijeća Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio da li da je potvrdi.

“Specijalizovani tužilac je smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje uslijed kontinuiranih pokušaja Thacija i Veselija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih vijeća”, saopšteno je.

“Thaci i Veseli su, prema navodima, sproveli tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana vijeća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda, a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde. Takvim postupcima Thaci i Veseli su pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina, principa pravne države i cjelokupnog naroda Kosova”, ističe se u saopštenju.

Specijalizovano tužilaštvo je prvu optužnicu podnijelo u februaru ove godine, a još jednu u aprilu. Od januara 2019. na ispitivanje u Hag je bilo pozvao preko 200 bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, bilo u svojstvu osumnjičenih ili u svojstvu svjedoka.

Specijalizovana vijeća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova osnovani su u skladu s međunarodnim sporazumom koji je ratifikovala Skupština Kosova, ustavnim amandmanom i Zakonom o Specijalizovanim vijećima i Specijalizovanom tužilaštvu Kosova. Oni su privremenog karaktera s konkretnim mandatom i nadležnošću u postupku za zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i druga krivična djela prema zakonima Kosova, koja su započeta ili izvršena na Kosovu u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine od strane građana Kosova ili Savezne Republike Jugoslavije, odnosno protiv njih.

Specijalizovana vijeća i Specijalizovano tužilaštvo su osnovana s ciljem da se ispitaju navodima iz Izvještaja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope od 7. januara 2011. godine.

Sjedište Specijalizovanih vijeća i Specijalizovanog tužilaštva Kosova je u Hagu, Holandija. Osoblje je internacionalno, kao i sudije, specijalizovani tužilac i sekretar.