Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

savjetnik zelenskog

Podoliak: Ukrajina ne potpisuje nikakve dokumente sa Rusijom u Istanbulu

zito – psenica – odesa – Lyashonok Nina-Ukrinform-ABACA-PIXSELL

Prema njegovim riječima, neće biti pratnje ruskih brodova pri transportu i prisustva ruskih predstavnika u našim lukama. U slučaju provokacija, dobit će trenutni odgovor naše vojske

Ukrajina ne potpisuje nikakve dokumente sa Rusijom u Istanbulu, naglasio je savjetnik predsjednika Ukrajine Mihail Podoliak.

– Što se tiče Istanbulskog sporazuma o izvozu ukrajinskog žita, Ukrajina ne potpisuje nikakve dokumente sa Rusijom. Potpisujemo sporazum sa Turskom i UN-om i preuzimamo obaveze prema njima. Rusija potpisuje paralelni sporazum sa Turskom i UN-om – napisao je Podoliak na svom Twitter profilu.

Prema njegovim riječima, neće biti pratnje ruskih brodova pri transportu i prisustva ruskih predstavnika u našim lukama. U slučaju provokacija, dobit će trenutni odgovor naše vojske.

Podoliak je također dodao da će inspekcije transportnih brodova u slučaju takve potrebe obavljati zajedničke grupe u turskim vodama.

Kako je objavljeno, kao rezultat ničim izazvane agresije Rusije u Ukrajini, pokazalo se da je više od 20 miliona tona žitarica namijenjenih izvozu, uključujući i u okviru Svjetskog programa za hranu UN-a, ostalo u blokadi. To je najugroženije zemlje svijeta, posebno one u Africi, stavilo u opasnost od gladi.

EU je na granici sa Ukrajinom organizovala “koridore solidarnosti” za izvoz žitarica kopnenim, drumskim i željezničkim transportom, kao i unutrašnjim plovnim putevima.

Ukrajinska delegacija na čelu sa ministrom za infrastrukturu Aleksandrom Kubrakovim doputovala je u Istanbul na pregovore oko izvoza žitarica.