Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Podsjećam te”: Erdogan putem Twittera poslao poruku Netanyahuu

erdogan_govor1

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je putem Twittera poručio premijeru Izraela Benjaminu Netanyahuu da “Palestinci nisu teroristi”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Podsjećanje Netanyahuu: Hamas nije teroristička organizacija, Palestinci nisu teroristi”, napisao je Erdogan na engleskom jeziku.

Dodao je da se, kako je istakao, svijet solidariše s palestinskim narodom.

“To je pokret otpora koji štiti otadžbinu Palestinaca od okupatorske sile. Svijet se solidariše s palestinskim narodom protiv nasilnika”, naveo je turski predsjednik.

Broj smrtno stradalih Palestinaca tokom protesta na granici Gaze povećan je na 62, uključujući osmero maloljetne djece, potvrđeno je iz Ministarstva zdravstva Palestine. Tokom protesta od jučer je ranjeno ukupno 3.188 osoba, među kojima se nalaze i djeca i žene.

Hiljade Palestinaca okupilo se u ponedjeljak na granici Gaze kako bi protestirali zbog izraelske okupacije i američkog preseljenja ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem. Izraelske snage sigurnosti su upotrebom sile i vatrenog oružja pokušale spriječiti proteste koji su nastavljeni i u utorak.

U osudama koje stižu iz svijeta je, između ostalog, navedeno da je prekomjerna sila nedopustiva u slučaju mirnih protesta kakve Palestinci organiziraju na 70. godišnjicu Nakbe, odnosno masovnog progona tog naroda.