Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pogibija 22 specijalca koji su ubili Bin Ladena i dalje misterija

extortion177

“Osveta je jelo koje se poslužuje hladno”, kaže klingonska poslovica, a možda najpoznatiji slučaj osvete radikalnih islamista vezan je za likvidaciju Osame bin Ladena. Za njegovu eliminaciju bila je zadužena elitna jedinica američke mornarice. Riječ je o Navy SEAL-u, ali i njihovoj još više istreniranoj i specijaliziranoj verziji, takozvanoj SEAL Team 6 jedinici. Oni su 2. maja 2011. godine upali u čuvani kompleks u Abbottabadu u Pakistanu, te brzom akcijom locirali i pogubili u tom trenutku vodećega svjetskog teroristu.

No, ako se vratimo godinu dana unazad, kada je čelni čovjek CIA-e Leon Panetta otišao Baracku Obami i rekao kako je vrlo vjerovatno otkriveno sklonište Bin Ladena. I tako je počela zajednička operacija CIA-e i elitne jedinice. Obuka je bila obavljena u specijalno dizajniranoj maketi Bin Ladenovog kompleksa, a tim je trebao voditi izvjesni James, što je bilo izmišljeno ime, piše Slobodna Dalmacija.

Također, među 24 pripadnika SEAL Teama 6 bio je i belgijski ovčar Kairo(koji je nosio specijalan oklop za pse otporan na eksploziv), posebno istreniran da detektira Bin Ladenov miris u slučaju da se teroristički vođa zavuče negdje. Tako su u nedjelju 1. maja, oko 23 sata, u noći bez mjesečine, iz Jalalabada poletjela dva helikoptera blackhawk prema Abbottabadu. U svakom od njih bilo je 12 sealovaca.

Originalni plan predviđao je nadlijetanje helikoptera nad Bin Ladenov kompleks, brzo spuštanje 19 članova Navy SEAL tima, koji su potom u manje od dvije minute trebali obaviti napad. Na žalost, specijalne snage nisu predvidjele probleme s helikopterom…

Naime, kada je prvi helikopter morao prisilno sletjeti u okruženje Bin Ladenove vile, dobro promišljeni plan A je propao. Brzo je stavljen u opciju “plan B “. Drugi helikopter je sletio izvan vile i Amerikanci su morali koristiti eksploziv da bi ušli u nju.

Bin Ladenovo osiguranje, logično, nije bilo doraslo američkim snagama. U unakrsnoj vatri ubijena su trojica muškaraca i jedna žena. Već tokom prve razmjene vatre tri Amerikanca su se našla na trećem spratu u hodniku licem u lice s Bin Ladenom. Prema navodima svjedoka, oni su ga odmah prepoznali. Bin Laden se vratio nazad u svoju sobu. Specijalci su prisilno otvorili vrata. Tada su dvije žene pokušale zaštititi Bin Ladena, ali su odgurnute. U samo nekoliko sekundi jedan od američkih vojnika pucao je Bin Ladenu u prsa, a drugi ispalio metak u glavu.

Četiri dana poslije, smrt svoga vođe potvrdila je i sama Al-Qa'ida iako su nakon toga uslijedile glasine o tome kako je Osama zapravo preživio napad, te da je umro nekoliko godina poslije, od zatajenja bubrega. Bin Ladenovo tijelo je bačeno u more kako bi se spriječilo eventualno stvaranje kulta ličnosti na njegovu grobu.

Akciju kodnog imena “Neptunovo koplje”, SEAL Team 6 izvršio je u saradnji s CIA-om, a ubrzo nakon njena izvršenja Barack Obama pohvalio se svijetu kako su Sjedinjene Američke Države pogubile dugo traženog terorističkog vođu. I sve bi bilo super da tri mjeseca poslije, tačnije 6. avgusta iste godine, u jednom od najvećih gubitaka života vojnika u ratu protiv terorizma nisu smrtno stradala 22 pripadnika – upravo jedinice SEAL Team 6.

U Afganistanu je jedna vješto naciljana raketa iz ručnog bacača ruske proizvodnje pogodila vojni transportni helikopter CH-47D i u smrt poslala 38 ljudi, od kojih su 22 bili “tuljani”, odnosno pripadnici jedinice SEAL Team 6.

Talibani su ih čekali

– Ubijeni su, eliminisani, poslani u smrt. Ne znam kako bih drukčije to pojasnio. A najviše me zanima jesu li namjerno ubijeni ili je nekakav kreten u Ministarstvu odbrane uprskao kao što je to napravio potpredsjednik – kazao je Michael Savage, otac jedne od žrtava.

On je ujedno i najzagriženiji “progonitelj istine” (kako sam sebe zove) od svih porodica koje je smrt njihovih sinova, očeva, braće u Afganistanu pogodila.

– Bilo kako bilo, neko mora ići u zatvor zbog toga – smatra Savage.

Isto se pita i Charlie Strange, čiji je sin također izgubio život u tragediji Extortion 17. Pita se nije li neko elitnoj jedinici koja se našla na crnoj listi islamista – namjestio. Čak se pita je li to napravio neko iz afganistanske vlade željan osvete zbog smrti Bin Ladena.

– Neko je dao informacije talibanima – kazao je Strange, čiji je sin bio kriptolog, odnosno presretao je i dešifrirao poruke.

– Znali su, imali sigurnu dojavu. Čekali su, bili su spremni, a neko je poslao naše momke baš pred njih – kazao je Strange, a Doug Hamburger, koji je također izgubio sina, ne može se oteti dojmu koliko je zapravo “bilo glupo da spori helikopter sleti samo 100 metara od talibanskog uporišta”.

Letjeli su ‘traktorom’

– Chinook je možda pouzdana mašina, ali je riječ o traktoru. SEAL Team 6 je u lov na Bin Ladena išao u specijano opremljenim helikopterima blackhawk. Njima su upravljali piloti obučeni za nizak i brz let. U principu, riječ je o ferrarijima, veoma brzim letjelicama koje je veoma teško naciljati, naročito s ručnim bacačima kakvima talibani raspolažu.

Blackhawk MH su idealni helikopteri za takve zadaće, kada se operiše na prostorima omeđenima brdima koji su veoma opasni. Ovi novi modeli ne samo da su brži, nego imaju i radare koji odmah detektiraju lansiranu raketu. Također su pogodniji za noćne letove. Ne znam zašto te noći nisu letjeli njime – pitao se Hamburger.

Njegove sumnje dijele i ostale porodice koje se nikako nisu složile sa službenom istragom provedenom nakon tragedije Extortion 17. Istragu je provodio general Jeffrey Colt koji ju je zaključio tako da nije ni pronašao ni uputio na krivca za pogibiju vojnika, a pravdao se tako da mu to nije ni bila naredba. U međuvremenu su se dogodile razne tužbe, a veliki broj pitanja ostao je bez odgovora…

Žešći od svih

Pripadnici jedinice SEAL Team 6 smatraju se žešćima od ostalih marinaca, odnosno SEAL-ovih ekipa, koje posprdno zovu “bijelima” ili “vanilijom”. Na stranu i hvalisanje, ali činjenica je kako su jedino pripadnici jedinice SEAL Team 6 obučeni za situacije povrata nuklearnog naoružanja iz ruku terorista i jedini imaju najbližu saradnju s CIA-om u tajnim vojno-špijunskim operacijama.