Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poljska

Poginulo šest rudara: Pogodile ih dvije rudarske katastrofe u razmaku od jedne sedmice

poljska rudnik ss

Morawiecki je kazao da je naredio istragu radne prakse u rudnicima

Broj poginulih u poljskoj drugoj rudarskoj nesreći u razmaku od sedmice porastao je na šest u ponedjeljak, saoopćio je premijer Mateusz Morawiecki, istovremeno obećavajući istragu sigurnosnih srtandarda u pogođenim jamama.

Potres je uzdrmao rudnik Borynia-Zofiowka u južnoj Poljskoj u subotu ujutru, samo nekoliko dana nakon što je u eksploziji metana poginulo pet ljudi u obližnjem rudniku uglja Pniowek. Oba rudnika pripadaju rudarskoj kompaniji u državnom vlasnišvu JSW.

– Danas smo saznali da su još dvojica rudara koji su propatili kao rezultat katastrofe u Zofiowki preminuli, tako da je broj stradalh rudara sada porastao na šest – izjavio je Morawiecki na konferenciji za novinare.

Morawiecki je kazao da je naredio istragu radne prakse u rudnicima.

– To će također pokazati da li je sve ovo samo podudarnost nesretnih slučajeva i katastrofa, ili da li je bilo kakvog nemara, nakon čega će uslijediti odgovarajuće posljedice – kazao je.

Spasilački napori su u toku u oba rudnika, saopćio je JSW.

Kompanija navodi da u Pnioweku spasioci rade na stvaranju dvije brane protiv ekspolozija koje bi privremeno izolirale ugroženi dio od ostatka rudnika, prenosi Reuters.