Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD

Poginuo astronaut Apolla 8 koji je snimio slavnu fotografiju “Izlazak Zemlje”

pad aviona
Foto: Screenshot/ YouTube

Video snimak prikazan na KCPQ-u prikazuje avion kako pada prije nego što je udario u vodu u blizini obale

Penzionisani američki astronaut William Anders, koji je snimio slavnu fotografiju “Izlazak Zemlje” tokom NASA-ine misije Apollo 8, poginuo je u petak kada se mali avion kojim je upravljao srušio u državi Washington, izvijestili su lokalni mediji.

Anders (90), jedan od prva tri čovjeka koji su kružili oko Mjeseca, bio je jedina osoba u avionu koji se srušio uz obalu otoka Jones, dijela arhipelaga otočja San Juan između Washingtona i otoka Vancouver u Britanskoj Kolumbiji, izvijestio je The Seattle Times pozivajući se na njegovog sina Grega.

Prema televizijskoj kući KCPQ-TV, Anders je bio za upravljačem sopstvenog starinskog jednomotornog aviona T-34 Mentor. Video snimak prikazan na KCPQ-u prikazuje avion kako pada prije nego što je udario u vodu u blizini obale, prenio je Reuters.

Anders je diplomirao na Mornaričkoj akademiji SAD-a kao pilot ratne avijacije, a NASA-i se pridružio 1963. godine kao član treće grupe astronauta. Nije otišao u svemir sve do 21. decembra 1968, kada je Apollo 8 poletio u prvoj misiji sa posadom koja je napustila Zemljinu orbitu i putovala 386.000 kilometara do Mjeseca, prenosi RSE.

Apollo 8, koji je na početku bio planiran za 1969, poletio je ranije zbog zabrinutosti da Sovjeti ubrzavaju svoje vlastite planove za putovanje oko Mjeseca do kraja 1968. To je posadi dalo samo nekoliko mjeseci za obuku za istorijsku i vrlo rizičnu misiju.

Tokom leta Anders je snimio jednu od najpoznatijih fotografija u istoriji, sliku Zemlje koja se uzdiže iznad lunarnog horizonta.

Trojica astronauta dočekana su kao nacionalni heroji kada su se tri dana kasnije spustili u Tihi okean, te su proglašeni “osobama godine” magazina Time.