Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

najteže u gradu čazma

Pogledajte snimke orkanskog nevremena u Hrvatskoj: “Samo je nešto zahuktalo”

ezgif-3-6d18bc9869

Noć su stanovnici proveli spašavajući što se spasiti dalo, radi se na popravku električne mreže, raščišćavaju se prometnice.

Snažno olujno nevrijeme pogodilo je jučer cijelu Hrvatsku, a posljedice štete se i dalje zbrajaju. Veliku štetu pretrpio je grad Čazma u kojem je oluja trgala krovove s kuća.

Zbog siline vjetra oluja je srušila i tri teretna kamiona s prikolicama.

– Ogromno nevrijeme sa pijavicom prošlo kroz Čazmu, više objekata je ostalo bez krovova, tehnički pregled također bez krova. Pijavica je preokrenula na bok i tri kamiona sa prikolicama koja su bila parkirana u Čazmi kod tehničkog pregleda, ipričali su očevici za 24sata.hr.

Kako javlja N1, na području pogođenom nevremenom biće proglašena elementarna nepogoda.

Noć su stanovnici proveli spašavajući što se spasiti dalo, radi se na popravku električne mreže, raščišćavaju se prometnice.

“Bilo je prestrašno, u 54 godine to nisam doživjela. Samo je nešto zahuktalo, u dvije sekunde, nisi se mogao snaći… Iz kuće se nisam mogla pomaknuti od šoka da je moguće da se to dogodi. Šteta na kući je ogromna. Crijep je popadao, pun je tavan vode, s tavana curi u sobe… Garažu da ne spominjem, iako, kuća mi je važna”, kaže gospođa Gora koja otkriva i da susjedna kuća nije teško stradala, ali jest štagalj.

“Struje nemamo od jučer, nema vode, ne znam… Do tri jutros sam hodala sa svijećom, kupila vodu u kante… Preteško je…”, rekla je.

Velike štete od nevremena, u sanaciji angažirano oko 400 vatrogasaca

Obilna kiša i olujni vjetar koji su u četvrtak popodne pogodili veći dio kontinentalne Hrvatske, naročito područje Čazme, prouzročili su velike štete, a u sanaciji nevremena angažirano je oko 400 vatrogasca sa 118 vozila, izvijestili su u petak iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ).

Nevrijeme je najveće štete prouzrokovalo na području Bjevarsko-bilogorske županije, a najviše intervencija vatrogasci su imali na području Grubišnog Polja, Bereka i Čazme, javlja Hina.

„Do sada smo imali 75 intervencija koje su većim dijelom tehničke intervencije, sanacije krovišta i ispumpavanje vode te uklanjanje zapreka. Na terenu je oko 80 vatrogasaca s 15 vatrogasnih vozila, a upućene su nam dodatne snage kao ispomoć“, rekao je županijski zapovjednik Bjelovarsko-bilogorske županije Josip Heger.

Kiša i dalje stvara velike probleme, a da vatrogasci do daljnjega ostaju na terenu kako bi sanirali posljedice nevremena, ističe zapovjednik Heger.

Zbog jakog nevremena glavni vatrogasni zapovjednik izdao je zapovijed za upućivanjem vatrogasaca i materijalno-tehničkih sredstava iz Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije, s ukupno 20 vatrogasaca i 7 vozila.

Nevrijeme je prouročilo probleme i u drugim dijelovima Hrvatske pa su vatrogasci na području Grada Zagreba odradili 24 tehničke intervencije na kojima je ukupno sudjelovalo 98 vatrogasaca sa 28 vatrogasnih vozila.

Štete nevremena sanirale su se i na području Koprivničko-križevačke županije gdje je odrađeno 13 tehničkih intervencija na kojima je ukupno sudjelovalo 30 vatrogasaca sa 20 vatrogasnih vozila dok je na području Virovitičko-podravske županije u 12 intervencija sudjelovalo 39 vatrogasaca sa 14 vatrogasnih vozila.

Prilikom jučerašnjeg obilaska čazmanskog područja, potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved zahvalio je vatrogascima na brzoj reakciji i angažmanu kojeg su pokazali u sanaciji posljedica ovog nevremena.