Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

otok Java

Pogodio ih snažan potres jačine 6,4 stepena, jedna osoba umrla od srčanog udara

Foto: Screenshot/Twitter

Nije izdato upozorenje na cunami

Potres jačine 6,4 stepena po Richterovoj skali pogodio je indonežanski otok Java u petak navečer, povrijedivši najmanje deset ljudi, dok je jedna osoba preminula od, kako se sumnja, srčanog udara tokom potresa, saopćila je državna agencija za ublažavanje prirodnih katastrofa (BNPB).

Potres je izazvao manju štetu na stotinama kuća, u nekim uredima, zdravstvenim i obrazovnim ustanovama raštrkanim u regionu Yogyakarte i pokrajine Centralna Java, kazao je portparol agencije Abdul Muhari u subotu za Reuters.

Indonezijska agencija za geofiziku (BMKG) saopćila je da se potres, koji se desio na dubini od 25 kilometara, osjetio u nekoliko gradova u regiji Yogyakarta, kao i u istočnoj i centralnoj Javi, najnaseljenijem otoku Indonezije. Nije izdato upozorenje na cunami.

Indonezija, u jugoistočnoj Aziji, nalazi se u takozvanom “pacifičkom plamenom prstenu”, visoko aktivnoj seizmičkoj zoni u kojoj se sudaraju razne tektonske ploče i izazivaju veliki broj potresa i vulkanskih erupcija, prenosi Reuters.