Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Plenković najavio

Pogon Pfizer-BioNTech u Hrvatskoj počinje proizvodnju materijala za vakcinu

pfizer

Dobili smo potvrdu od strane Pfizera da će njihova tvornica u Savskom Marofu biti uključena u proizvodnju materijala za cijepljenje. U njihovim pogonima u Savskom Marofu radit će se DNK predložak za cjepivo, kazao je Plenković

Na početku sjednice Hrvatske vlade premijer Andrej Plenković najavio je kako će se u pogonu u Savskom Marofu uskoro započeti s proizvodnjom materijala za Pfizer-BioNTech vakcinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Plenković istaknuo je kako je Hrvatska prošle sedmice premašila miliona stanovnika koji su vakcinisani prvom dozom nekog od cjepiva protiv Covida-19.

„Zaključno s jučerašnjim danom došli smo do ukupnog broja naših sugrađana koji su procijepljeni prvom dozom od 1,109.161. To znači da samo dostigli broj od 341.008 osoba koje su cijepljene s obje doze cjepiva. Ovime smo trećinu stanovništva cijepili najmanje jednom dozom”, kazao je Plenković.

Premijer je ponovio kako očekuje ispunjenje plana da se do kraja juna vakciniše od 50 do 55 posto punoljetnih građana Republike Hrvatske prvom dozom vakcine.

U toku su završni razgovori o zelenoj digitalnoj potvrdi, najavio je Plenković, te kazao kako su jutros premijeri nekoliko europskih država održali konzultacije s predsjednikom Europskog vijeća.

„Zelena digitalna potvrda važna je za slobodu kretanja, za turizam, za normalizaciju društvenoga života i mi smo zainteresirani da se što prije postigne dogovor kako bi Hrvatska kao turistička destinacija ove godine imala mogućnost prihvatiti brojne europske građane i turiste koji žele doći u Hrvatsku”, rekao je Plenković.

Dodao je kako Hrvatska čini sve u cilju bolje turističke sezone te radi na procjepljivanju turističkih i uslužnih djelatnika s ciljem sigurnog boravka turista u zemlji.

Plenković je kazao kako je razgovarao s čelništvom firme Pfizer-BioNTech o osiguranju većih količina cjepiva.

„Dobili smo potvrdu od strane Pfizera da će njihova tvornica u Savskom Marofu biti uključena u proizvodnju materijala za cijepljenje. U njihovim pogonima u Savskom Marofu radit će se DNK predložak za cjepivo. Dakle, Hrvatska se putem Pfizera svrstava u red zemalja u kojima se proizvode sastojci za cjepiva, riječ je o investiciji od 10 miliona dolara, bit će zaposleno dodatnih 30-ak ljudi.

Dodao je kako je Europska komisija sklopila novi ugovor s Pfizer-BioNTechom za narednu godinu o nabavci 900 miliona doza, plus opcionalnih 900 miliona doza, od decembra 2021. do kraja 2023. godine.