Globus

Indija

Pogubljenje četvorice silovatelja zakazano za 20. mart

05/03/2020

Slučaj je potresao javnost i potaknuo velike proteste u zemlji

Indijsko pravosuđe je nakon trokratne odgode za 20. mart zakazalo pogubljenje četvorice osuđenika za grupno silovanje studentice u autobusu u Delhiju koje je 2012. zgrozilo svijet.

Sud u indijskoj prijestolnici zakazao je za petak 20. marta u 5.30 sati po mjesnom vremenu (subota u 1.00 sat po srednjoeuropskom vremenu) vješanje Mukesha Singha, Vinyaja Sharme, Pawana Gupte i Akshayja Thakura u zatvoru u Tiharu, izvijestili su indijski mediji.

Pogubljenje je bilo zakazano za 22. januara i triput odgađano, često u zadnji trenutak jer su osuđenici imali pravo na žalbu, prenosi Hina.

Četvorica osuđenika koje će zajedno pogubiti, ovih sedmica zaredom ulažu žalbe s krajnjim rokom ne bi li dobili na vremenu. Predsjednik ih je sve odbio pomilovati.

“Sve dok ih ne objese bitka se nastavlja”, rekla je majka žrtve za agenciju Press Trust of India.

Grupno silovanje 23-godišnje djevojke koja je podlegla povredama u Delhiju 16. decembra 2012. pokazalo je da u Indiji vlada zavjet šutnje u vezi sa spolnim nasiljem, s propustima pravosudnog sustava u suzbijanju silovanja i općenito s odnosom prema ženi u indijskom društvu.

Slučaj je potresao javnost i potaknuo velike proteste u zemlji. Vlasti su poslije pooštrile kazne za spolno nasilje i uvele ubrzane sudske postupke.

Indija rijetko primjenjuje smrtnu kaznu koju većinom pretvara u kaznu doživotnog zatvora.

Zadnje pogubljenje vješanjem dogodilo se 2015.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.