Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sad

Pogubljenje zatvorenika u Oklahomi zaustavljeno u posljednjem trenutku

oklahoma_Julius_Jones

Jones je 2002. godine osuđen na smrt zbog ubistva Paula Howella tokom krađe automobila tri godine ranije. On i dalje tvrdi da je nevin

Guverner savezne države Oklahoma u SAD-u zaustavio je pogubljenje zatvorenika Juliusa Jonesa nekoliko sati prije nego što je trebala biti izvršena smrtna kazna.

Kevin Stitt je rekao da zamjenjuje kaznu za doživotni zatvor bez uvjetnog otpusta, prenosi ABC News.

Stotine učenika i studenata su ranije izašli iz škole na ulice tražeći pomilovanje za Jonesa.

Jones je 2002. godine osuđen na smrt zbog ubistva Paula Howella tokom krađe automobila tri godine ranije. On i dalje tvrdi da je nevin.

Njegov slučaj privukao je podršku poznatih ličnosti, uključujući i zvijezdu realityja Kim Kardashian i aktiviste protiv smrtne kazne.

Jonesovo pogubljenje smrtonosnom injekcijom bilo je zakazano za 16.00 sati po lokalnom vremenu u državnom zatvoru u McAlesteru.

Međutim, republikanski guverner Kevin Stitt rekao je da je intervenirao ,,nakon molitve i razmatranja i pregleda materijala koje su sve strane u ovom slučaju predstavile”.

Državni odbor za pomilovanje i uslovni otpust ranije je preporučio većinom glasova, 3 naprema 1, da se Jonesova kazna preinači u doživotni zatvor uz mogućnost uvjetnog otpusta.

Slučaj je privukao veliku pažnju javnosti posljednjih godina, dijelom zbog ABC-jeve dokumentarne serije “Posljednja odbrana” iz 2018. godine.

Više od šest miliona ljudi potpisalo je peticiju ‘Pravda za Juliusa’ u kojoj se navodi da je osuđen na smrt zbog ,,fundamentalnih grešaka u pravosudnom sistemu u SAD-u”.

Jones je proglašen krivim za ubistvo Howella, direktora osiguravajuće kuće, tokom krađe automobila ispred njegove kuće 1999. godine.