Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pogubljeno 20 osoba u Iranu optuženih za terorizam

iran

U Iranu je obješeno 20 pripadnika sunitske “terorističke” grupe, optužene za ubistva i prijetnju nacionalnoj sigurnosti, što je jedno od najvećih masovnih pogubljenja u Islamskoj republici.

Dvadeset ljudi je pogubljeno u utorak, rekao je danas glavni tužilac Mohammad Džavad Montazeri na državnoj televiziji IRIB, ne dajući pojedinosti o nacionalnosti osuđenika ni mjestu pogubljenja.

– Oni su počinili ubistva (…) ubili su žene i djecu, uzrokovali uništenja, djelovali protiv nacionalne sigurnosti i ubili sunitske vjerske zvaničnike u kurdskim regijama – dodao je on.

Iranski ministar obavještajnih službi jučer je naveo u saopćenju da su bila 24 slučaja oružanih napada, bombaških napada i krađa između 2009. i 2012. godine koje je počinila grupa “Tavhid i Džihad”, kada je poginula 21 osoba i povrijeđen ih gotovo 40 na zapadu Irana.

– Stotinu i dva pripadnika i pristalica ove džihadističke grupe su identificirani (…), neki su poginuli u borbama s policijom, drugi su uhapšeni. Neki među uhapšenima su osuđeni na smrt i drugi izdržavaju zatvorske kazne – dodao je on, navela je novinska agencija AFP.