Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

oluja u austriji

Poharalo ih strahovito nevrijeme: “Mislili smo da je kraj svijeta”

20210729160957451593

Grad Braunau najviše je pogođen sa oko 220 intervencija. Iako je oluja trajala kratko, bilo je dovoljno da napravi veću štetu.

Austrijski vatrogasci u pola dana primili su više od 400 intervencija, a pomogao im je i helikopter za hitne slučajeve, uprkos olujnom vjetru. Na terenu je bilo 2.300 vatrogasaca.

Olujnim nevremenom teško su pogođeni i gradovi Ried u Innkreisu, Vöcklabruck i Wels s okolinom.

Srušena je obiteljska kuća u Egelsbergu. Brojna stabla su uništena te su padala na saobraćajnicve i tako zaustavile saobraćaj.

Mnogi vozači ostali su zarobljeni u svojim automobilima. Jedan vozač u zadnji je tren uspio izaći iz automobila i tako izbjegao smrt prije nego što je na njegov automobil palo stablo.

Novo olujno nevrijeme samo je pogoršalu štetu od prošlosedmičnog nevremena u kojem su nastale više miliinske štete.

U Donjoj Austriji u 140 intervencija intervenisalo je oko 900 vatrogasaca. Oluja je najteže pogodila područje oko St. Pöltena, glavnog grada te pokrajine, Kremsa, Korneuburga, Mödlinga i Badena pokraj Beča.

“Oko 16.30 sati nebo se odjednom smračilo i u samo nekoliko minuta počeo je puhati strašan vjetar koji je u nekim regijama bio jakosti između 90 i 100 km/h”, rekao je portparol Pokrajinske vatrogasne centrale Franz Resperger. Istakao je kako su srušena drveća koja su pala na električne i telefonske vodove te kuće bez ili s oštećenim krovovima, kao i poplavljeni podvožnjaci, podrumi i garaže rezultat orkanskog nevremena.

Još slikovitije su olujno nevrijeme opisali mnogi stanovnici Donje Austrije, od St. Pöltena i Tullna sve do Berndorfa na društvenim mrežama, istakavši kako su 10 minuta, koliko je trajalo, mislili da je “smak svijeta”.

Resperger je napomenuo kako su vatrogasne jedinice „posebno dobro pripremljene“ za pomoć kod olujnih nevremena nakon što je u drugom dijelu srpnja zbog obilnih kiša s tučom i poplava na teren moralo izaći čak 5300 vatrogasaca. Osim Gornje i Donje Austrije, nevrijeme je jučer zahvatilo i Beč.

„Jaka kiša, tuča i snažni udari vjetra otjerali su Bečane s ulica u njihove domove“, izvijestila je u srijedu svoje gledatelje u večernjem TV dnevniku austrijska televizija ORF.

Vremenski ekstremi ovoga ljeta nanijeli su goleme materijalne štete Austriji. I dok neka područja ove alpske zemlje, pogotovo na zapadu Austrije, „stenju“ pod sve češćim naletima olujnih nevremena s obilnom kišom i tučom, na istočnom djelu zemlje, posebice u Gradišću, vinogradarima veliku brigu zadaje dugotrajno sušno razdoblje.