Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"reuters"

Pojavila se snimka: Rusi pobili ukrajinske vojnike koji su se odlučili predati?

rusi ukrajinci

Reuters nije mogao nezavisno potvrditi autentičnost snimka, datum ili mjesto nastanka. Rusko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Kijevski dužnosnici optužili su Moskvu za ratni zločin nakon što se na društvenim mrežama pojavio video na kojem se vidi kako nekoliko vojnika puca u dvojicu vojnika koji se predaju izlazeći pod prijetnjom oružja iz zemunice.

Na još uvijek neprovjerenoj snimci iz nezavisnih izvora, vidi se kako jedan vojnik s podignutim rukama izlazi iz zemunice na prvoj liniji fronta, a potom leži na zemlji.

Drugi vojnik tetura i također legne na tlo. Čini se da ruske trupe tada otvaraju vatru i video završava.

Ukrajinsko glavno tužiteljstvo saopćilo je:

“Video prikazuje grupu ljudi u ruskim uniformama kako iz neposredne blizine pucaju na dvojicu nenaoružanih vojnika u uniformi Oružanih snaga Ukrajine koji su se predavali.”

Reuters nije mogao nezavisno potvrditi autentičnost snimka, datum ili mjesto nastanka. Rusko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Rusija negira da je počinila ratne zločine tokom 21-mjesečnog rata u Ukrajini. Kijev kaže da Rusija redovno krši pravila ratovanja.

“Strijeljanje onih koji se predaju je ratni zločin!” kazao je ukrajinski pravobranitelj za ljudska prava Dmitro Lubinec kasno u subotu na platformi za razmjenu poruka Telegram.

“Danas se na internetu pojavio video smaknuća ukrajinskih vojnika koji su se ruskim vojnicima predali kao zarobljenici. Ovo je još jedno kršenje Ženevskih konvencija i nepoštovanje međunarodnog humanitarnog prava”, rekao je.

Deepstate, popularni ukrajinski ratni blog koji je objavio video, rekao je da je snimljen u blizini Stepova na liniji ratišta kod Avdiivke, u regiji Donjeck.

Oleksandr Štupun, glasnogovornik ukrajinske vojne komande Tavria, rekao je za internetsku stranicu Ukrajinska pravda da je video “očigledna potvrda” da Rusija svakodnevno krši pravila ratovanja.