izvoz žitarica

“Pojavilo se svjetlo nade”: Rusija i Ukrajina potpisale veoma važan sporazum

potpis

Četiri delegacije okupile su se u palati Dolmabahçe na Bosporu u Istanbulu, izaslasntvo UN-a koje je vodio generalni sekretar svjetske Antonio Guterres, Turske koja se snažno angažirala u pregovareanju, a koje je vodio predsjednik Recep Tayyip Erdogan

Rusija i Ukrajina danas su potpisale ugovor koji podržava UN, a trebao bi omogućiti izvoz miliona tona žitarica iz blokiranih luka na Crnom moru. Na taj način trebala bi se izbjeći prijetnja katastrofalne globalne prehrambene krize.

Tokom ceremonije potpisivanja u Istanbulu predstavnici Rusije i Ukrajine nisu sjedili za istim stolom, navodi Reuters. Kije i Moskva potpisali su tako dva identična teksta, ali učinili su to odvojeno na zahtjev Ukrajine koja odbija parafirati bilo kakav dokument s Rusijom.

Četiri delegacije okupile su se u palati Dolmabahçe na Bosporu u Istanbulu, izaslasntvo UN-a koje je vodio generalni sekretar svjetske Antonio Guterres, Turske koja se snažno angažirala u pregovareanju, a koje je vodio predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Više od 20 miliona  tona žitarica u blokiranim ukrajinskim crnomorskim lukama sada će se moći izvesti.

Uoči potpisivanja sporazuma genralni sekretar UN-a Antonio Gutteres održao je kratak govor.

“Ovo je svjetlo olakšanja svijetu koje ga treba više nego ikad”

“Ovaj sporazum omogućit će izvoz žitarica iz Ukrajine, a UN će raditi kako bi osigurao njegov uspjeh”, rekao je pa dodao: “Danas se pojavilo svjetlo nade na Crnom moru. Svjetlo olakšanja svijetu, koji ga treba više nego ikad.”

“Nema sumnje, ovo je sporazum za cijeli svijet. Donijet će olakšanje zemljama u razvoju, zemljama na rubu bankrota, baš kao i ranjivijim ljudima koji žive na rubu gladi. Stabilizirat će globalne cijene hrane”, rekao je Gutteres, prenosi Index.

“Hvala Rusiji i Ukrajini što su nadvladale sve prepreke te stavile svoje razlike po strani, kako bi otvorile put za inicijativu koja će služiti zajedničkim interesima cijelog svijeta”, rekao je glavni tajnik UN-a pa dodao: “Dobrobit čovječanstva vodila je ove pregovore. Pitanje nije bilo što je dobro za jednu stranu, a što za drugu. Fokus je bio na onom što je najvažnije za svijet.”

Šta bi ugovor trebao omogućiti?

Potpisnici ugovora – Rusija, Ukrajina, Turska i UN – nadaju se da će sporazum omogućiti izvoz žitarica i drugih esencijalnih roba, poput suncokretova ulja, iz tri blokirane ukrajinske crnomorske luke uključujući Odesu, neovisno o ratu koji bjesni u ostatku zemlje.

UN je, podsjetimo, ranije upozorio da bi blokada izvoza mogla dovesti do globalne gladi. Ugovor se odnosi i na slobodan prolaz gnojiva ruske proizvodnje, koje je ključno za osiguravanje visokih prinosa poljoprivrednih kultura, a sve s ciljem ublažavanja globalne prehrambene krize izazvane ruskim napadom na Ukrajinu.

UN-ovi zvaničnici rekli su kako se nadaju da će preliminarne isporuke krenuti već od sutra, pri čemu se nadaju da će u roku od nekoliko tjedana izvoz doseći predratne razine od oko pet metričkih tona žitarica mjesečno.

Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih izvoznika žita. Sporazum bi trebao vrijediti najmanje 120 dana, a dužnosnici UN-a predviđaju da će nakon isteka biti obnovljen.

Ovo su ključne tačke ugovora:

  • Koalicija turskog, ukrajinskog i UN-ovog osoblja nadgledat će utovar žitarica u brodove u ukrajinskim lukama, koji će potom unaprijed definiranim rutama ploviti kroz Crno more, koje je i dalje minirano ruskim i ukrajinskim minama
  • Ukrajinski kapetani brodova upravljat će komercijalnim brodovima punima žitarica kako bi navigirali kroz minirana obalna područja koristeći kartu sigurnih kanala koju će omogućiti ukrajinska strana
  • Brodovi će prijeći Crno more prema Bosporu, pri čemu će ih pozorno pratiti iz zajedničkog koordinacijskog centra u Istanbulu, u kojem će sjediti predstavnici UN-a, Ukrajine, Rusije i Turske
  • Brodovi koji stižu u Ukrajinu bit će pregledani u organizaciji istog koordinacijskog centra kako bi se osiguralo da ne prevoze oružje ili drugu robu koja bi mogla biti korištena u ratu
  • Rusija i Ukrajina pristale su da će se suzdržati od napada na bilo koji komercijalni brod ili luku uključenu u inicijativu prijevoza žitarica, dok će UN-ovi i turski promatrači biti prisutni u ukrajinskim lukama kako bi jasno označili područja zaštićena sporazumom.