Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon erupcije nasilja

Pokrenuta velika istraga u Grčkoj, suspendovano sedam policajaca

aek
Foto: Screenshot/ YouTube

Nejasno je kako je tako velika grupa navijača uspjela da stigne do Atine, a da automobile nigdje nisu zaustavile policijske snage koje su znale za zabranu organizovanog kretanja navijača koji su putovali ističući klupske zastave

Grčki ministar unutrašnjih poslova Janis Ikonomu je smjesta suspendovao sedmoricu visokih zvaničnika policije.

Počela je i interna istraga zbog kašnjenja policijske intervencije kao i krivična istraga Vrhovnog suda protiv svih umiješanih, prenijela je atinska RTV SKAI.

Uprkos zabrani Evropske fudbalske unije (UEFA) o dolasku navijača, 100 do 120 navijača zagrebačkog Dinama pojavilo se kasno u ponedjeljak u blizini stadiona AEK-a, saopštila je grčka policija, prenosi Hina.

Sukobi su izbili više od sat pošto je završen trening gostujućeg tima i ekipa je napustila stadion, a navijači s obje strane su bacali baklje, improvizovane eksplozive i kamenje.

Nejasno je kako je tako velika grupa navijača uspjela da stigne do Atine, a da automobile nigdje nisu zaustavile policijske snage koje su znale za zabranu organizovanog kretanja navijača koji su putovali ističući klupske zastave.

Izgleda da su se bili podijelili u manje grupe i da su neki putovali preko Albanije, a neki i vozovima, kažu grčki mediji.

Snage interventne policije MAT-a već su bile mobilisane, ali su stigle nakon erupcije nasilja u kojoj je navijač AEK-a izboden nožem i nedugo nakon toga podlegao povredama.

Policija je saopštila da je muškarac pogođen oštrim predmetom u grudi i umro je od nekontrolisanog krvarenja pazušne vene.

Takođe, policija je objavila da je 98 privedeno u vezi s incidentima, od kojih su 84 hrvatska državljanina, jedan Austrijanac, jedan državljanin BiH, jedan Albanac, jedan Nijemac i dva Grka.

Na sastanku o sigurnosnim mjerama zakazanom za utorak ujutru, AEK je saopštio da za ono što se dogodilo tokom noći smatraju odgovornim zagrebački Dinamo i grčku policiju. Predstavnici kluba su napustili sastanak, smatrajući da im je, kako su naveli, “neprijatno da učestvuju”.

Utakmica trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona između AEK-a i Dinama trebalo je da se odigra vrečeras od 20.45, ali je meč odložen.