Pokušaj gay parade u Moskvi brutalno onemogućen (VIDEO)

620821_moskva07reutersfoto-reuters_f

Ruska policija je danas uhapsila nekoliko gay aktivista koji su pokušali da organizuju gay paradu u centru Moskve, uprkos zabrani održavanja, izvestio je AFP.

Policajci su uhapsili aktiviste, od kojih je jedan pokušao da razvije zastavu duginih boja, i ubacili ih u kombije koji su čekali, dok je oko 30 učesnika kontramitinga u kamuflažnoj opremi napalo aktiviste, gadjajući ih jajima.

620820_moskva06reutersfoto-reuters_f

Nekoliko nacionalista, učesnika kontramitinga, takođe je uhapšeno, a cijelom događaju prisustvovala je veća grupa ruskih i međunarodnih novinara.

– Najbrutalnije hapšenje na Moskovskoj paradi ikada! – napisao je vodeći ruski gay aktivista Nikolaj Aleksejev na Twitteru uz fotografiju iz pritvora, navodeći da mu je, prilikom hapšenja, najvjerovatnije slomljen prst na lijevoj ruci.

Aktivisti za prava gej populacije insistirali su da danas održe skup, iako ga je sud u Moskvi prošle sedmice zabranio, navela je francuska agencija.

Gradske vlasti Moskve nisu dale nikakvo objašnjenje za zabranu gay parade, ali takva odluka nije predstavljala iznenađenje za organizatore, budući da je njihov zahtijev za održavanje parade odbijen svake godine od 2006, kad je prvi put predat.