osvanbule 30. augusta

“Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica”: Otkriveno ko stoji iza prijetećih poruka

1599142958-pv3-i_960x600

Oni se sumnjiče da su nakon izbora 30. augusta ispisivali po Pljevljima grafite sa prijetećim porukama muslimanskom i bošnjačkom stanovništvu

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore podiglo je krivičnu prijavu protiv trojice Pljevljaka – Igora Terzića (34), Nemanje Novakovića (31) i Daneta Vraneša (24), koji je u bjekstvu, zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, piše podgorička Pobjeda.

Oni se sumnjiče da su nakon izbora 30. augusta ispisivali po Pljevljima grafite sa prijetećim porukama muslimanskom i bošnjačkom stanovništvu.

– Istraga za ovo krivično djelo proširena je na njih 24. septembra, rekao je Pobjedi izvor iz Tužilaštva.

U noći 30. avgusta, ali i naredne dvije, slavljeničke kolone automobila dolazile su u naselja u kojima većinski žive Muslimani i Bošnjaci, uznemiravali ih sirenama, ali i prozivali imenima, uz poruke mržnje i najave da će ih iseliti iz Pljevalja.

-Pogotovo onu veče izbornu ovuda kroz Ševare je bilo strah i trepet. Kolone, sirene, pucanje… Svašta je bilo. Doletio je metak i pao na oluk. Nijesmo to ni prijavljivali, da ne dižemo tenzije, ispričao je za Pobjedu, 4. septembra, jedan Pljevljak, svjedočeći o događajima tih dana u gradu pod Golubinjom.

U selu Odžak također su bile ispisane zlokobne riječi: “Srebrenica 92, selite se Turci” i krst sa četiri S.

Na isti način ispisani su i neki poslovni objekti u vlasništvu Bošnjaka.

U noći između 1. i 2. septembra na udaru su se našle i prostorije Islamske zajednice – nasilnici su kamenom razbili ulazna vrata i ubacili papir sa jezivom porukom: “Polećela crna ptica Pljevlja Biće Srebrenica”.

Policija i Tužilaštvo do danas nisu rasvijetlili ovaj slučaj. Još se ne zna ko je ubacio morbidnu poruku u prostorije Islamske zajednice.