Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Policajac pretukao Afroamerikanca jer je nepropisno prelazio cestu

policajac tuca111

Policijska uprava Sacramenta najavila je jučer službenu istragu postupka policajca koji je snimljen kada je oborio Afroamerikanca na ulici i prebio ga, javlja NBC News.

Video je objavljen u ponedjeljak i uzrokovao je nacionalni šok i zgražanje, a u Sacramentu su izbili i protesti za ljudska prava.

Snimka prikazuje policajca kako prilazi Nandiju Cainu na raskršću i prvo razmjenjuju nekoliko riječi, ali ubrzo je policajac poletio na njega, obario na tlo i počeo brutalno udarati šakama u glavu.

Sve je snimila prolaznica Naomi Montaie i objavila na Facebooku. Kasnije je i policija objavila snimku policijske kamere te su izjavili da je Cain tokom razgovora skinuo jaknu, što je izgledalo kao prijetnja ili izazov na sukob.

U originalnoj policijskoj izjavi stoji da je policajac “pokušao privesti pješaka koji je ilegalno prelazio cestu”, a “iz nepoznatih razloga ga je oborio i počeo udarati u lice”.

Policajac je suspendiran i istraga je u toku. Cain je prvo optužen za opiranje hapšenju, ali kasnije su optužbe odbačene i pušten je na slobodu. Izjavio je da nije učinio ništa loše i samo je išao kući s posla.

Cain je također izjavio da je mislio da će umrijeti: “Mislio sam da će izvući pištolj i upucati me u leđa ili mi slomiti ruke”.