Policajac u SAD-u pretukao tamnoputu učenicu pred kolegama u razredu (VIDEO)

sad policijska brutalnost

Video koji prikazuje policajca kako u jednoj srednjoj školi u Južnoj Karolini izvrće ruku i na pod baca tamnoputu učenicu izazvao je pravi bijes na društvenim mrežama, javlja Reuters.

Incident dolazi nakon što već nekoliko mjeseci traju rasprave oko toga je li policija često nepotrebno koristi silu, uglavnom protiv manjina, a dokaz tome je i povećan broj slučajeva u posljednje vrijeme u kojima od policijskih pištolja stradaju nenaoružani Afroamerikanci.

Video je snimio drugi učenik, polaznik srednje škole u gradu Kolumbija u gore spomenutoj saveznoj američkoj državi. U videu Ben Fields iz lokalne policije prilazi djevojci koja je sjedila za stolom i nije odavala ništa što iziskuje ovakvu brutalnu reakciju policajca.

U jednom trenutku policajac je uhvatio i izvrnuo djevojčinu ruku da bi trenutak poslije prevrnuo stol bacivši djevojku na pod. Nakon toga još ju je jednom prevrnuo na podu, a sve su to u tišini gledali drugi učenici, kolege uhapšene djevojke. U kratkom videu ne čini se da se djevojka verbalno ili fizički na bilo koji način odupire hapšenju.

U drugom videu koji postoji navodno se može čuti Fieldsa kako učeniku koji je nešto dobacio prijeti da će i njega zatvoriti.

Škola nije odmah željela komentirati ovaj događaj, ali rekli su da se incident istražuje.

“Sigurnost učenika uvijek na prvom mjestu. Nećemo tolerirati nikakve akcije kojima bi se ugrozila sigurnost naših učenika”, rečeno je u saopštenju.

Glasnogovornik šerifovog ureda rekao je da je šerif Leon Lott “potpuno uznemiren” zbog videa, ali je upozorio javnost da ne osuđuje nikoga dok istraga ne pokaže što se tačno dogodilo.

Djevojka je uhapšena navodno zbog uznemiravanja u školi, a vrlo brzo je puštena.

Klip je u svega nekoliko sati postao viralan, a društvene mreže pune su bijesnih komentara prema ponašanju policajca.

https://www.youtube.com/watch?v=HN966KxyoIU

https://www.youtube.com/watch?v=LDXuJYjWbUQ